Istorijat

2001

(FOTO:Blic/Andreja Ilić)

Prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. pod sloganom “Ima mesta za sve nas”. Mali broj okupljenih na Trgu Republike napali su pripadnici desničarskih organizacija i navijačkih grupa. Policija je bila malobrojna, nepripremljena i nije adekvatno reagovala na nasilje. Povređeno je više od četrdeset osoba, dok je zvanična reakcija Vlade izostala.

2002

Zakon o radiodifuziji predviđa suzbijanje govora mržnje u programima radijskih i televizijskih emitera, između ostalog i po osnovu seksualne orijentacije.

2003

Usvojen Zakon o javnom informisanju koji sankcioniše govor mržnje, uključujući i onaj zbog drugačije seksualne orijentacije.

2004

Okupila se grupa aktivista sa namerom da organizuje Prajd 2004. godine. Pripreme su trajale nekoliko meseci, a nakon eskalacije nasilja na Kosovu i paljenja džamija u Beogradu i Nišu, marta 2004. godine, odustalo se od daljih priprema.

2005

Donesen je Zakon o radu u kome se po prvi put zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u radnom okruženju.

2006

Zakon o visokom obrazovanju u kome se garantuje pravo na visoko obrazovanje svima, uključujući i građane drugačije seksualne orijentacije donesen je u Skupštini Srbije.

2007

Zavod za transfuziju pristao da promeni naziv dela baze podataka koji je do tada postojao kao “0041 – Visoko rizično seksualno ponašanje: homo, biseks, promiskuitetni”.

2008

Usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti u kome se predviđa da su naročito osetljivi podaci oni koje se odnose, između ostalog, i na seksualni život i da se mogu prikupljati samo na osnovu slobodno datog pristanka.

2009

Zabranjena konferencija za štampu Gej Strejt Alijanse u Sava centru, posle čega su LGBT aktivisti protestovali ispred zgrade ovog kongresnog centra.

Posle velikih otpora verskih zajednica i povlačenja zakona iz procedure, usvojen Zakon o zabrani diskriminacije u kome se potpuno zabranjuje diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije u svakoj životnoj situaciji.

Pripremljena je Parada Ponosa pod sloganom “Vreme je za ravnopravnost” koje je trebalo da se održi 20. septembra 2009. Održavanje su podržale javne ličnosti, međunarodne organizacije, predstavnici vlasti. Veliki broj pretnji organizatorima/kama i učesnicima/cama Parade Ponosa od strane navijačkih grupa i ekstremističkih organizacija pojavio se u javnom prostoru. Vlasti su vršile pritisak na organizatore da skup izmeste u park na Ušću. MUP je zabranio skup nekoliko dana pre održavanja.

2010

(FOTO: AFP)

Održan je Prajd pod sloganom “Možemo zajedno”. Šetnja je počela 10. oktobra 2010. godine u parku Manjež, gde se okupilo više od 500 učesnica/ka. Iako je država organizatorima/kama garantovala bezbednost, procena ja bila loša i došlo je do velikih sukoba policije i huligana u centru Beograda. Procenjuje se da je na ulicama bilo više od 6000 policajaca i isto toliko huligana. Tokom nereda povređena su 132 policajca i 25 građana, a uhapšeno je oko 250 osoba. Iste godine organizovana je i prva Nedelja ponosa koja je ostala jedini deo manifestacije bez bezbednosnih problema.

2011

(FOTO:Vesna Lalić)

Ustavni sud Srbije donosi odluku da je zabrana Parade Ponosa iz 2009. neustavna. Donesen Zakon o mladima koji zabranjuje pravljenje razlike i diskriminaciju mladih, pored ostalog, i na osnovu seksualne orijentacije. Donesena osuđujuća prvostepena presuda za tešku diskriminaciju LGBT+ osoba protiv političara Dragana Markovića Palme.
Usvojen Zakon o socijalnoj zaštiti koji zabranjuje diskriminaciju korisnika socijalne zaštite, između ostalog, po osnovu seksualne orijentacije. Beograd Prajd 2011 pod sloganom “Prajd. Normalno.” bio je zabranjen sa obrazloženjem da država ne može da garantuje bezbednost učesnicima skupa. Kao reakciju na zabranu, aktivisti organizuju “Prajd u četiri zida” u Medija centru, posle kog izlaze na centralnu beogradsku ulicu, posipaju boje duge na kolovoz, zaustavljaju saobraćaj i nose transparent “Ljubav. Normalno.” Prajd je dobio ogromnu podršku u zemlji i inostranstvu. Nedelja ponosa prošla je bez incidenata sa mnogo raznovrsnijim programom. Izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da se najmanje 65% od cene zdravstvene usluge za promenu pola iz medicinskih razloga obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

2012

(FOTO:Vesna Lalić)

Izmenama Krivičnog zakonika uvodi se institut zločina iz mržnje kojim se kao otežavajuća okolnost uzima činjenica da je zločin učinjen, između ostalog, zbog nečije seksualne orijentacije. Ustavni Sud Srbije zabranio ultra desničarski “Otačastveni Pokret Obraz” čiji pripadnici su najodgovorniji za organizovanje nasilja tokom Parade ponosa 2010. Beograd Prajd 2012. pod sloganom “Ljubav, vera, nada” ponovo je bio zabranjen odlukom države. Zvanično obrazloženje je bilo da država i dalje ne može da garantuje bezbednost skupa, a odluka je organizatorima saopštena uoči skupa. Kao reakciju na zabranu, aktivisti su ponovo organizovali “Prajd u 4 zida” u Medija Centru Beograd posle čega su ispred ove zgrade najavili datum održavanja Beograd Prajda 2013. godine. Nedelja Ponosa je prošla mirno izuzev masovnih protesta ekstremista uoči izložbe “Ecce Homo” u kojoj je autorka koristila biblijske motive. Izložba je i pored protesta održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju uz veliki broj posetilaca.

Timeline description text.

2013

(FOTO:Vesna Lalić)

Ustavni sud Srbije donosi odluku da je zabrana Parade Ponosa iz 2011. bila neustavna. Parada ponosa je odlukom države zabranjena treću godinu za redom. Ipak, nakon što su organizatori/ke obavešteni o zabrani, organizovan je Ponoćni Prajd od zgrade Vlade Srbije do Skupštine Srbije. Ova akcija je okupila veliki broj aktivista/kinja, pripadnika/ca LGBT+ zajednice i osoba koje je podržavaju. Međunarodna javnost i mediji su ovaj događaj proglasili Stonvolom Istočne Evrope.

Usvojene izmene Zakona o učeničkom i studentskom standardu kojima su uvrštene i odredbe o zabrani diskriminacije, nasilja i zlostavljanja u ustanovama po osnovu seksualne orijentacije. Donesen Zakon o obrazovanju odraslih koji u svom delu o jednakim mogućnostima pominje i seksualnu orijentaciju.

2014


(FOTO:Vesna Lalić)

28. septembra 2014. godine u Beogradu održan je prvi Beograd Prajd koji je protekao bez incidenata i nije bio praćen organizovanim nasiljem. Parada Ponosa održana je pod sloganom “Ponos za sve”. Usvojen Zakon o elektronskim medijima koji pominje i seksualnu orijentaciju kao jedan od osnova za zabranu diskriminacije, mržnje i nasilja u programskim sadržajima pružaoca medijskih usluga. Istovremeno je usvojen i novi Zakon o javnom informisanju i medijima koji u dva člana pominje seksualno opredeljenje kao osnov za zabranu govora mržnje i distribuciju medijskih informacija koje se tumače kao akt nasilja i izazivaju neposredne ozbiljne i nepopravljive posledice. Donesen Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera koji predviđa da građanin/ka pod ovim merama i sankcijama ne sme biti stavljen/a u neravnopravan položaj, između ostalog, zbog svoje seksualne orijentacije.

2015

(FOTO:Vesna Lalić)

Beograd Prajd 2015 je održan 20. septembra 2015. pod sloganom “Moja prava, moji zahtevi”. Ove godine Beograd Prajd postaje članica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) kao i svetskog udruženja Prajd organizacija (InterPride). Nedelja Ponosa i Beograd Prajd protiču bez incidenata i uz smanjeno prisustvo policije. Predstavnici vlasti sve češće daju afirmativne izjave koje se odnose na poštovanje ljudskih prava LGBT+ zajednice i podržavaju održavanje Parade ponosa.

2016

(FOTO:Vesna Lalić)

Treći put za redom Parada ponosa je uspešno održana 18. septembra 2016. godine. U povorci je šetalo 2000 ljudi pod sloganom “Ljubav menja svet», dok je u sklopu Nedelje ponosa realizovano više od 25 događaja. Svi događaji su protekli bez incidenata i uz još manje prisustvo policije. Prilikom imenovanja članove Vlade Srbije, Premijer saopštava da je Ana Brnabić, nova Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, lezbejka.

2017

(FOTO:Vesna Lalić)

29. Juna – Ana Brnabić stupila je na poziciju Predsednice Vlade Srbije kao prva žena autovana lezbejka. Jul – Organizacioni odbor Parade Ponosa najavljuje Prajd pod sloganom "Za Promenu" i prvi put jasno zahteva od države da pravno reguliše istopolne zajednice. Avgust – otvoren prvi Prajd Info Centar koji je radio 30 dana i koji je posetilo više od 3 000 ljudi. Tokom trajanja prvog Prajd Info Centra građani kao i LGBT+ populacija su mogli da se informiše o radu LGBT+ organizacija, dešavanjima tokom nedelje ponosa kao i da dobiju informacije u vezi pokreta za LGBT+ prava. 17. Septembar – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dva ministra bili su deo četvrte po redu uspešno održane Ponosa u kojoj je šetalo više od 2000 ljudi.

2018

(FOTO:Vesna Lalić)

17. maj – Beograd Prajd, pod sloganom ’’Reci da!’’ najavljen je za septembar, sa dva jasna zahteva upućena državi: usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, kao i Zakona o rodnom identitetu.

16. avgust - Ponovo je otvoren Prajd Info Centar, kao inkluzivan i siguran prostor u jednoj od glavnih i najprometnijih ulica Beograda. Novina je bila ta što je Centar nastavio da radi i nakon Prajda, ali i činjenica da je novi, veći prostor omogućio održavanje predavanja, panel diskusija, projekcija filmova, testiranja na HIV, velikog broja humanitarnih akcija... Do kraja 2018, Centar je posetilo preko 10 000 ljudi.

16. septembar – Beograd Prajd je uspešno održan peti put za redom. Tokom Nedelje Ponosa organizovano je 65 događaja na više lokacija u Beogradu. Na Prajdu je šetalo preko 2500 ljudi, a broj pripadnika policije bio je drastično manji. Nakon Prajda je, po prvi put, u Studentskom parku održan višečasovni zabavni program.

2. novembar - Doneta je prva krivična presuda u kojoj je motiv mržnje prema pripadniku LGBT+ zajednice uzet u obzir kao posebna otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazne. Iako je krivično delo motivisano mržnjom, kao poseban član, uvedeno u Krivični zakonik Srbije 2012. godine kao obavezna otežavajuća okolnost, ovo je bio prvi slučaj kada je taj član primenjen.

2019

(FOTO:Vesna Lalić)

Kampanja "Ne odričem se" pod čijim sloganom je održan Prajd 2019. lansirana je nekoliko meseci ranije. Kampanja je imala više aktivnosti od kojih se posebno izdvajaju članci u novinama u kojima su roditelji LGBT+ osoba javno govorili da se nikada neće odreći svoje dece bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Kampanja je imala veliku podršku javnosti, a podržale su je i brojne poznate ličnosti. Neposredno pred Prajd, tokom septembra, u 10 gradova Srbije održan je Prajd karavan. Aktivisti i aktivistkinje prošetali su centralnim ulicama gradova Srbije noseći baner "Ne odričem se" i naziv grada. Cilj ove akcije je bilo osnaživanje LGBT+ zajednice na lokalu i slanje jasne poruke da LGBT+ osobe žive svuda, u svakom mestu, gradu i selu, te ohrabrivati LGBT+ osobe da budu to što jesu ma gde živeli.
Konačno, nakon sjajno sprovedene kampanje, Prajd pod sloganom "Ne odričem se" uspešno je održan u Beogradu 15. septembra. Pored zahteva za usvajanjem Zakona o registrovanim partnerstvima i rodnom identitetu, tražena je i brža reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ osobama, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Sama šetnja počela je oko 17 časova, a šetalo je više od 2000 ljudi. Prajd se završio koncertom i žurkom u parku "Manjež".
Nedelju dana nakon uspešno održanog Prajda, Evropsko udruženje organizatora Prajda ubedljivom većinom glasova, donelo je odluku da Beograd bude prestonica EvroPrajda 2022.godine.

2020

FOTO:Goran Popovski
Beograd Prajd je 2020. godine usled globalne pandemije poprimio novi oblik, pod sloganom ‘’Solidarni i u četiri zida’’. Solidarnost i uzajamna podrška ne smeju da prestanu ni za vreme vanrednih okolnosti, izolazije i fizičkog distanciranja. Zbog toga je Nedelja Ponosa ove godine bila puna raznolikog sadržaja, koji je bio dostupan preko onlajn platformi. Dofađaji su bili kako zabavnog tako i informativnog karaktera. Organizovani su paneli na kojima se razgovaralo o ključnim remama za LGBTI+ zajednjcu, kao što su zakoni i savezništvo, lajvovi preko kojih smo imali prilike da čujemo lične priče transrodnih i nebinarnih osoba i zabavne emisije sa različitom tematikom, od mode do turbo folka. Ovi onlajn događaji omogućili su ljudima da na bezbedan način budu uključeni u Nedelju Ponosa, što je posebno značajno za sve one koji ne bi bili u mogućnosti da fizički dođu na Prajd šetnju. 


Pored toga, svakog dana Nedelje Ponosa, a u okviru kampanje ‘’Samo hrabro’’, objavljivana je po jedna fotografija koja se osvrće na neki društveni problem sa kojima se suočavaju pripadnici i pripadnice LGBTI+ zajednice. Kratki video ‘’Hej Ti’’, koji je okupio ljude iz zajednice i saveznike i saveznice sa ciljem da se pošalje poruka LGBTI+ ljudima da nisu sami, veoma je uspešan na društvenim mrežama i uspeo je da ostvari preko 60 000 pregleda samo na Instagramu. Medijska kampanja ‘’Šta nas žulja?’’ započeta je time što je 22.09.2020. Nataša Bekvalac na televiziji skrenula pažnju na probleme sa kojima se LGBTI+ osobe susreću zbog toga što njihovi međusobni odnosi nisu prepoznati pred zakonom. Kampanju je nakon toga podržao veliki broj javnih ličnosti, a važan element kampanje bila je i peticija za usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu.

2021

FOTO:Vesna Lalić

23. mart - Završen društveni dijalog o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama koje je pokrenulo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Društveni dijalog održan je uz učešće 61 institucije i organizacije, a komentare sa primedbama i sugestijama dostavilo je ukupno 13 podnosilaca - 4 institucije, 4 organizacije, uključujući i grupe organizacija koje su podnele zajedničke komentare, jedna politička stranka i četvoro građana. 1. maj - Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da trenutni Ustav “upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene” , zbog čega, prema rečima predsednika, ne postoji mogućnost da on potpiše zakon o istopolnim zajednicama. Nakon ove izjave, dalji rad na zakonu naizgled je zaustavljen, uz obrazloženje da je potrebno da se zakon uskladi sa ekspertskim mišljenjem Saveta Evrope. 21. avgust - Na svečanosti zatvaranja World Pride-a u Kopenhagenu, predstavnicima Beograd Prajda zvanično je predata titula domaćina Euro Pride-a. Euro Pride održaće se prvi put na teritoriji Jugoistočne Evrope 2022. u Beogradu od 12. do 18. septembra. 18. septembar - Održan je još jedan uspešan Beograd Prajd pod sloganom ‘’Ljubav je zakon’’, što je ujedno bio i jedan od slogana kampanje za potpisivanje peticije za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, koju je potpisalo preko 13.000 građana i građanki. Tokom Nedelje Ponosa održano je oko 40 događaja kulturnog, umetničkog i edukativnog karaktera, a Prajd je podržalo najviše kompanija do sada, uključujući i neke velike međunarodne. Kuma Prajda, Nataša Bekvalac, izjavila je da nije prihvatila ovu titulu samo kako bi podržala LGBTI+ zajednicu, već da je i ona, kao saveznica, njen deo. Nakon što je više od tri hiljade ljudi učestvovalo u Prajd maršu, uz slanje jasnih parola i poruka za poboljšanje položaja LGBTI+ zajednice u Srbiji, u parku Manjež je održan koncert uz nastupe poznatih domaćih pop i rep pevačica, didžejeva i dreg kraljica. 21. novembar - Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog izjavila je da je njeno ministarstvo uskladilo postojeći Nacrt zakona o istopolnim zajednicama sa ekspertskim mišljenjem Saveta Evrope, koje je stiglo još u junu 2021. godine. Ovime je završen i poslednji proceduralni korak pre nego što se Zakon pošalje na razmatranje u Vladu, koja bi potom trebalo da ga pošalje u Skupštinu pred narodne poslanike na razmatranje, odnosno usvajanje ili odbacivanje. 10. decembar - Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Beograd Prajd je poslao pisma svim ministarstvima Republike Srbije kako bi ih podsetio da su i LGBTI+ osobe ravnopravni građani i građanke Srbije i da Vlada Srbije zbog toga ima dužnost da radi na unapređenju položaja LGBTI+ zajednice, kao jedne od manjinskih grupa u ovoj zemlji, prvenstveno kada je u pitanju pravno regulisanje istopolnih zajednica. Unapređivanje stanja ljudskih prava svih građana i građanki mora da bude jedan od fokusa Vlade Srbije, a težnja ka ravnopravnosti je osnova svakog demokratskog društva.

2022

FOTO: Filip Bojović

Jul - EuroPride volonterska akademija počinje sa održavanjem, na kojoj je, tokom dva meseca, preko 150 mladih iz Srbije i inostranstva prošlo kroz edukativni program, sa temama poput LGBTI+ aktivizma, istorije, prava i položaja LGBTI+ zajednice i inkluzivnog feminizma.

Avgust - Uoči intenzivnih priprema za EuroPride 2022, zakazanog za septembar te godine, javljaju se sve intenzivniji pritisci na organizatore, zajednicu i sam događaj. Organizuju se litije - povorke sa više hiljada ljudi koje su se odvijale na nedeljnom nivou sve do EuroPride šetnje. Zahtev ovih skupova bio je, između ostalog, otkazivanje EuroPride-a, a sve zbog navodne zaštite tradiconalnih i porodičnih vrednosti. Na litijama se potpisivala peticija protiv EuroPride-a koju je potpisalo više od 30 hiljada ljudi. Mnogi mediji takođe su vršili pritisak na LGBTI+ zajednicu, šireći dezinformacije da će EuroPride doprineti širenju epidemije majmunskih boginja u Srbiji. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije izjavljuje kako će EuroPride biti otkazan ili odložen iz ”bezbednosnih razloga.”

12. septembar- Simbolično je podignuta zastava na platou ispred Palate Srbija, uz obraćanje kume Prajda, Sajsi MC, i zvanično je započeta Nedelja ponosa, sa preko preko 130 događaja -debata, radionica, pozorišnih predstava, izložbi, projekcija filmova, žurki. Jedan od najznačajnijih događaja Nedelje ponosa bila je Međunarodna konferencija o ljudskim pravima. Konferencija je trajala četiri dana i okupila je više od hiljadu učesnika iz svih delova sveta. Među njima su bili članovi Evropskog parlamenta, zvaničnici EU zemalja i ambasadori. Konferencija je stvorila prostor za učenje, diskusiju, razmenu iskustava, umrežavanje i definisanje planova za unapređenje položaja LGBTI+ zajednice u Srbiji i regionu.

13. Septembar - Iako su organizatori dobili obećanja da neće biti zvanične zabrane, MUP Srbije u popodnevnim časovima zabranjuje Prajd šetnju. Nedelja ponosa protiče bez problema. 14. Septembar - MUP odbija žalbu na rešenje o zabrani. Nastavlja se Nedelja ponosa i veći deo inostranih gostiju tog dana stiže u Beograd.

15. Septembar - Organizatori podnose tužbu Upravnom sudu u vezi sa zabranom, a istovremeno prijavljuju šetnju po novoj ruti. Svi svetski mediji prenose vesti o dešavanjima u Beogradu, a organizatori dobijaju podršku u odluci da šetaju bez obzira na zabrane. Nedelje ponosa se nastavlja prema planu.

16. septembar Noć pred EuroPride, oglašava se ministar policije Aleksandar Vulin, koji izjavljuje da zabrana šetnje ostaje na snazi, kao i da “nije popustio pred pritiscima velikih sila Zapada”. Nakon intenzivnih pregovora organizatora sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, nađeno je rešenje u vidu skraćene rute, koja je u zvaničnoj komunikaciji sa policijom prepoznata kao “sprovođenje učesnika do mesta odražavanja koncerta”.

17. septembar. EuroPride se dogodio, ali je ruta šetnje znatno skraćena i izmenjena od prvobitno planirane. Ovo je, svakako, istorijski događaj za Srbiju i region, kao i važan korak na putu ka postizanju ravnopravnosti, a šetnji je prisustvovalo oko 10.000 posetilaca. Po prvi put od početka obeležavanje Beograd Prajda - koncertne aktivnosti su trajale dva dana, pa su se izvođači poput Mahmuta Orhana, Bojane Vunturišević, Sare Jo, Senide, Angelline, Sajsi MC, Roi Perez-a, Patrika Mejsona i drugih, mogli čuti na Tašmajdanu u petak, 16. septembra i nakon protestne šetnje u subotu, 17. septembra. Između muzičkog programa, publici su se svojim lipsinkovima predstavile i mnoge lokalne dreg kraljice, gde je Lani Vee svečano predata kruna i titula Kraljice EuroPride-a 2022. Do kraja dana, policija je privela 87 ljudi zbog učešća u incidentima, koje su najviše činili napadi na pripadnike policije, a 13 policajaca je povređeno. Ukupno je angažovano 5200 policajaca. U povratku sa šetnje, huligani i ekstremni desničari su napali nekoliko aktivista i posetilaca Prajda, koji su zadobili lakše telesne povrede.

10. oktobar Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije sprovelo je, tokom jutarnjih časova, akciju u kojoj je uhapšena 21 osoba zbog napada na pripadnike policije tokom održavanja Evroprajda. Niko nije uhapšen niti procesuiran zbog napada na aktiviste i posetioce EuroPride-a.

Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
+381 11 4029 833 (Prajd info centar)
+381 69 699 802 (Organizacioni odbor)
[email protected]