Solidarno sa BH Povorkom Ponosa i kvir zajednicom u Banja Luci

Nakon najavljene projekcije filma, diskusije i kvir žurke za subotu, 18. marta, policijska uprava u Banja Luci poklekla je pod pritiskom homofobnih, transfobnih i fašističkih napada pojedinaca, ali i lokalnih udruženja građana - i time zabranila događaje Bh. Povorke Ponosa u tom gradu. 

Organizacioni odbor Bh. Povorke Ponosa saopštio je: ,,Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijska uprava Banja Luka izdalo je rješenje Bh. povorci ponosa kojim se “zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” iz Banja Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci”. Rješenje o zabrani izdato je neposredno prije održavanja događaja, odnosno, u 09:50 na dan samog događaja. Prema preliminarnoj pravnoj analizi, načinom i sadržajem zabrane, smatramo kako je prekršeno načelo prava na okupljanje, što će biti predmetom naše daljnje analize i informisanja javnosti. Ovim se šalje poruka kako je zabranom održavanja događaja Bh. povorke ponosa riješeno pitanje potencijalnog nasilja, tako što se zabranilo okupljanje, a ne nasilje.

Beograd Prajd solidarno stoji sa saborcima i saborkinjama iz Bh. Povorke Ponosa. Banjalučka kvir zajednica zaslužuje bezbednost i sigurnost. Hvala ti puno - tu smo ako imaš neka pitanja!

Kontakt

Kralja Milana 20, 11000 Beograd

Pon - Sub 10 - 20

011/4029833

[email protected]