Evropska komisija preduzima pravni postupak protiv Mađarske na Evropskom sudu pravde zbog anti-LGBTI+ zakona u Mađarskoj

Mađarska i EU godinama su u sukobu oko šireg pitanja vladavine prava. Ovo se pojačalo 2021. godine kada je Mađarska usvojila novi zakon o zabrani prikazivanja ili promocije LGBTI+ materijala maloletnicima. Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen nazvala je to „sramotom“ koja je „protiv svih osnovnih vrednosti Evropske unije“.

Mađarsko ograničenje pristupa mladima LGBTI+ temama je deo šireg „Zakona protiv pedofilije“, koji je prvobitno bio fokusiran na strože kazne za zlostavljanje dece.Međutim, mađarski parlament je u junu prošle godine usvojio zakon sa daljim amandmanima, uključujući zabranu seksualnog obrazovanja i medijskih sadržaja na LGBTQ+ teme. Zakon zabranjuje „prikazivanje ili promociju“ kvir sadržaja u obrazovnom materijalu ili TV emisijama za osobe mlađe od 18 godina.

Ukupno 15 zemalja Evropske unije pridružilo se sudskom sporu protiv mađarskog zakona o zaštiti dece, koji je široko kritikovan kao anti-LGBTI+. Belgija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Austrija, Irska, Danska, Malta, Španija, Švedska, Finska, Slovenija, Francuska, Nemačka i Grčka, zajedno sa Evropskim parlamentom, nastupiće kao treće strane u tužbi koju je prošle godine podnela Evropska komisija.  U poslednjoj deceniji, svedočimo porastu upotrebe homofobije za sticanje političkih poena. Primeri uključuju demonstracije “La Manif Pour Tous"  protiv istopolnih brakova u Francuskoj i hrvatski referendum da se brak ustavno definiše kao isključivo heteroseksualna zajednica. Mađarski zakon je takođe inspirisao druge zemlje, poput Rumunije, da pokušaju da zabrane takozvanu “kvir propagandu.”

Kontakt

Kralja Milana 20, 11000 Beograd

Pon - Sub 10 - 20

011/4029833

[email protected]