Tumačenje transfobičnih izjava Aleksandra VučićaU svom nedeljnom obraćanju, Aleksandar Vučić je, osim osvrtanja na Zakon o istopolnim zajednicama koji odbija da potpiše, spomenuo i određene termine poput ''ludila koja postoje u woke pokretima'', ili ''treći rod''. U prethodnih nekoliko meseci, svedoci smo intenzivnijeg širenja netrpeljivosti prema TIRV zajednici - pogotovo od strane političkih zvaničnika i zvaničnica - uzevši u obzir njihove skorašnje homofobične i transfobične stavove na tviteru, a sad, i izjave samog predsednika. Šta ovi termini zapravo znače, kako se oni uklapaju u Zakon o istopolnim zajednicama, i zbog čega ih predsednik koristi u negativnom kontekstu?

Zakon o istopolnim zajednicama podrazumeva akt kojim se pravno uređuju aspekti života LGBTI+ ljudi, poput nasleđivanja imovine, podizanja kredita, ili ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Predsednik u svom obraćanju nije koristio termin ''istopolne zajednice'', čija je registracija jedan od zahteva Beograd Prajda još od 2014. godine, već termin ''istopolni brakovi'', što povlači određene razlike, koje predsednik verovatno ne razume, uz dodatak kako takav zakon ''neće potpisati dok je predsednik''. Osim što ne razume adekvatnu terminologiju ili to da se Srbija svojim članstvom u Savetu Evrope obavezala na usvajanje takvog zakona, takođe ne razume ni specifične odredbe Zakona o rodnom identitetu.

Zakon o rodnom identitetu, čije se usvajanje takođe nalazi među zahtevima Beograd Prajda, uređuje pravo na rodni identitet, pravo na izražavanje rodnog identiteta, prava transrodnih i interseks osoba, način ostvarivanja i način zaštite prava tih osoba, zabrana diskriminacije po osnovu rodnog identiteta i polnih karakteristika, nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja u vezi sa pravima i dužnostima transrodnih i interseks osoba. Neusvajanjem ovakvog zakona, osobe koje su deo TIRV zajednice, pa i osobe ''trećeg roda'' koje Vučić spominje u negativnom kontekstu, neće prestati da ''postoje kod nas'' - već nastavljaju da bivaju sistemski diskriminisane prilikom zapošljavanja, skućavanja, ili korišćenja zdravstvenih usluga. Transrodne, nebinarne i interseks osobe su punopravni i ravnopravni građani i građanke države Srbije, te takav tretman i zaslužuju.

Sa druge strane, jedan od argumenata koji desničari i protivnici LGBTI+ prava često korise, glasi kako je ''LGBTI+ pokret došao sa zapada'', i kako to ''postoji tamo negde, ali ne i ovde'' - dok je širenje moralne panike, korišćenje termina ''woke kulture'' i pričanje o rodu uz ovoliko neznanje, koje predsednik praktikuje, zapravo tehnika kojom se zapadnjački desničarski pokret koristi godinama unazad, gurajući regulative koje zabranjuju dreg nastupe ili ograničavaju medicinsku negu sopstvenim građanima i građankama. Dodatno, zapadnjački desničari koriste ''woke'' kao uvredu i za aktiviste i aktivistkinje koji se bave najrazličitijim temama od velike važnosti - kao što su ekologija, održiva ekonomija, klimatske promene, i slično. ''Ludila'', o kojima predsednik govori, su orijentisana ka demokratskim vrednostima, promociji ljudskih prava, čuvanju svoje okoline, i razvoju mladih.

Iz tih razloga, protestnom šetnjom 9. septembra sa početkom u 16 časova, tražimo od političkih zvaničnika da ispune svoju dužnost i obezbede sigurno, bezbedno i ravnopravno društvo za sve članove i članice TIRV zajednice, usvajanjem i sprovođenjem Zakona o rodnom identitetu. #NismoNiBlizu


Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]