Saopštenje povodom izjave predsednika VučićaBeograd Prajd najoštrije osuđuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama i podseća da je ovo samo jedna u nizu diskriminatorskih izjava koje predsednik Vučić upućuje LGBTI+ zajednici.
Beograd Prajd navodi da predsednik države nema pravo da građane deli i diskriminiše na osnovu svog ličnog mišljenja.

„Zakoni se na osnovu ličnih afiniteta političara i političarki donose u autokratskim i diktatorskim režimima, a predsednik Vučić tvrdi da Srbija to nije. Podsećamo predsednika da je usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama međunarodna obaveza Srbije, da se ona nalazi u akcionim planovima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i da je vlast već nekoliko puta do sada obećavala usvajanje Zakona. Nacrt je čak i spreman, te tražimo da se on hitno pošalje u skupštinsku proceduru. Takođe, Ustav Srbije zabranjuje svaki vid diskriminacije i očekujemo od predsednika da poštuje najviši zakonodavni akt i sve građane Srbije“, poručuju iz Beograd Prajda.

Dodaju i da je Evropski sud za ljudska prava 2015. godine doneo presudu Oliari i drugi protiv Italije, u kojoj kaže da svaka država koja je članica Saveta Evrope, a Srbija to jeste od 2003. godine, mora pravno regulisati zajednicu života osoba istog pola.
Poslednja izjava predsednika Vučića još jedan je dokaz zbog čega je mirno i uspešno održavanje Prajda važno u borbi za ravnopravnije društvo u kom ima mesta za sve.
Beograd Prajd napominje da se položaj LGBTI+ zajednice u poslednjih godinu dana drastično pogoršao, a da je usled negativne kampanje, koja je vođena zbog održavanja prošlogodišnjeg EuroPride-a, a u kojoj je i predsednik Srbije učestvovao, došlo i do porasta fizičkog i verbalnog nasilja nad LGBTI+ odoba.

Beograd Prajd 2023. godine održava se od 4. do 10. spetembra pod sloganom „Nismo ni blizu“, sa ciljem da podseti na sedam zahteva Beograd Prajda koji od 2014. godine nisu ispunjeni. Neki od njih odnose se i na usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba.

Prajd protestna šetnja, zakazana za subotu, 9. septembar u 16 časova, počinje i završava se u parku „Manjež“ u Beogradu, gde je planiran koncertni program nakon same šetnje.


Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]