Održan najmasovniji Prajd u Beogradu, sledeći zakazan za 7. septembar 2024.Beograd, 11. septembar 2023.

 

Prajd šetnja i koncert Beograd Prajda 2023 okupili su više od 10.000 ljudi, i bili su najmasovniji do sada. Organizatori su saopštili da će Nedelja Ponosa 2024. godine biti održana u periodu od 2. do 8. septembra 2024. Prajd šetnja je zakazana za subotu, 7. septembar 2024.

Ove godine Prajd šetnja, kao i svi ostali događaji Nedelje Ponosa, prošla je bez incidenata.

„Ponosni smo što smo ponovo prošetali ulicama grada i iskazali podršku pravima LGBTI+ zajednice. Ponosni smo na veliki broj ljudi koji su se pridružili Prajdu i time su poslali snažnu poruku da Beograd podržava raznolikost i inkluzivnost. Nastavljamo borbu za ljubav i ravnopravnost, i tražimo da svi zahtevi Beograd Prajda budu ispunjeni“, naveli su iz Beograd Prajda, nakon održane Nedelje Ponosa.

Podsećamo da se zahtevi Beograd Prajda nisu menjali od 2014. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama; Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe; brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu; edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu; izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta; kao i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Tražimo od vlasti i svih državnih institucija da bez odlaganja ispune zahteve Beograd Prajda.

Za najnovije informacije pratite zvaničan sajt Beograd Prajda www.prajd.rs, kao i zvanične kanale komunikacije na X-u (Tviteru), Instagramu, Facebook-u i Tik Tok-u, pod korisničkim imenom @belgradepride

Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]