Kratak vodič: NebinarnostRodno nebininarna osoba je identitetska odrednica za osobu koja se ne oseća i ne identifikuje ni kao žena ni kao muškarac, ili se oseća i identifikuje i kao žena i kao muškarac, ili se pak definiše potpuno izvan binarnih (žensko-muških) normi.

Nebinarne osobe nisu ništa novo i one nisu zbunjene svojim rodnim identitetom - nebinarne identitete priznaju razne kulture i društva širom sveta već milenijumima.

Postoji dosta rodnih identiteta koje pokriva termin nebinarnosti, a među njima su birodnost, panrodnost, demirodnost, rodna fluidnost, arodnost i bezbroj drugih. Postoji mnogo različitih načina da budete nebinarni, ali ono što je bitno zapamtiti je da je vaš identitet validan i stvaran.

Rodni identitet i rodna ekspresija

Dok rodni identitet označava lični i unutrašnji doživljaj roda, rodno izražavanje predstavlja način kako se ponašate, oblačite, pa čak i govorite u odnosu na vaš rod. Neke nebinarne osobe mogu imati tipično maskulin rodni izraz, dok druge mogu imati tipično feminin rodni izraz, kombinaciju ova dva ili ni jedan.

Ne postoji način da izgledate nebinarno. Vaš rodni identitet i rodni izraz su potpuno lični i na vama je kako ćete da izrazite i opišete svoj rod.

Za mnoge nebinarne ljude zamenice su više od načina na koji im se obraćate, one mogu da potvrde aspekt roda koji je često nevidljiv ili nije usklađen sa pretpostavkama drugih.
Neke nebinarne osobe koriste isključivo jedne od binarnih zamenica ili čak i obe (ona/njeno i/ili on/njegovo), dok se neke opredeljuju za binarno neutralne zamenice (oni/njihovo). Problem se pojavljuje u jezicima koji imaju kompleksni sistem padeža i u kojima se glagoli menjaju različito u zavisnosti od gramatičnog roda, poput našeg - tada je rodnu podelu gotovo nemoguće izbeći u govoru.

Pitajte osobu koje zamenice koristi i te zamenice poštujte.


Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]