Kako izveštavati o LGBTI+ temama?Adekvatno i pravično izveštavanje o kvir temama je važno za promovisanje jednakosti, razumevanja i prihvatanja različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta. Ovde je kratak vodič o tome kako mediji mogu pristupiti izveštavanju o LGBTI+ temama na odgovoran i inkluzivan način:

1. Koristite pravilan jezik: Koristite inkluzivan jezik i izbegavajte bilo kakve pogrdne ili uvredljive termine. Preporučuje se upotreba termina poput "LGBTI+" ili "LGBTI+ zajednica" kako bi se obuhvatili različiti identiteti i izrazi.

2. Edukujte se o terminologiji: Saznajte i koristite pravilne termine koji se odnose na seksualnu orijentaciju, rodni identitet i rodni izraz. Na primer, razlikujte između termina kao što su homoseksualnost, biseksualnost, transrodnost, rodna nebinarnost.

3. Istražite lokalne i globalne teme: Upoznajte se sa pitanjima i izazovima sa kojima se LGBTI+ osobe suočavaju u vašoj zajednici i šire. Proučite zakone, politike i kulturološki aspekt kako biste pružili relevantne informacije i kontekstualizovali priče.

4. Osnažite raznolike glasove: Pružite prostor LGBTI+ osobama da ispričaju svoje priče i dele svoje iskustvo. Intervjuišite aktiviste, stručnjake, udruženja i organizacije koje se bave LGBTI+ pitanjima kako biste dobili različite perspektive - bez obezbeđivanja prostora za debate sa "drugim" stranama.

5. Izveštavajte o pozitivnim pričama: Pored izveštavanja o izazovima i diskriminaciji, istaknite i pozitivne priče koje promovišu prihvatanje, jednakost i dostignuća LGBTI+ osoba.

6. Izbeći senzacionalizam: Izbegavajte senzacionalističko izveštavanje koje može doprineti stigmatizaciji ili stereotipima. Umesto toga, fokusirajte se na objektivno izveštavanje koje poštuje privatnost i dostojanstvo osoba o kojima izveštavate. Ovo ne uključuje prisilno autovanje osobe, ili korišćenja slika i imena koje su osobe koristile pre tranzicije.

7. Budi odgovorni: Proverite činjenice i razgovarajte sa više izvora kako biste obezbedili tačne informacije. Izbegavajte pretpostavke i širenje neproverenih glasina.

8. Budite otvoreni za povratne informacije: Svakako otvorite dijalog sa svojom publikom i budite spremni na povratne informacije. Ispravite greške ako se pojave i poboljšajte vaš pristup na osnovu povratnih informacija.


Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]