Dan sećanja na preminule od posledica sideSvake treće nedelje u maju se međunarodno obeležava Dan sećanja na preminule od posledica side, kao način da se podigne svest i pruži podrška prijateljima, porodicama i partnerima onih koji su izgubili život usled svog HIV pozitivnog statusa. Organizacije ga označavaju javnim akcijama paljenja sveća, usled čega se i datum nazivom uobličio u ''Candlelight memorial Day''.

Datum se prvi put obeležio još 1983. godine na ulicama San Franciska, kada je početkom epidemije HIV-a, grupa aktivista i aktivstkinja pod imenom ''Harvey Mik Democratic Club'', odala počast žrtvama paljenja sveća. Osim toga, ova organizacija je takođe u to vreme bila i jedna od najprominentnijih udruženja za borbu za LGBTI+ prava.

U Srbiji se Candlelight Memorial Day obeležava još od 1992. godine, nakon otkrivenog prvog slučaja HIV+ osobe, te su organizacije prvi put odlučile da na ovaj način odaju počast preminulima. Ovaj događaj, u Srbiji nije značajan samo zbog svoje vrednosti, već je bitan kako bi se srušila stigmatizacija i diskriminacija prema ljudima koji žive sa HIV-om.

Za više informacija o današnjem danu, događajima paljenja sveća i informacijama o prevenciji HIV-a i side, testiranju, PrEP-u i PEP-u, posetite Instagram stranice naših partnerskih organizacija poput @asocijacijaduga, @potent_rs ili @kompas_ngo, i informišite se o pitanjima javnog zdravlja.


Kontakt

 
Kralja Milana 20, 11000 Beograd;
Pon - Sub 10 - 20
011/4029833
[email protected]