Svečano otvorena Nedelja ponosa

 Svečano otvorena Nedelja ponosa

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Danas je u Skupštini Grada Beograda svečano otvorena Nedelja ponosa koja će trajati od 9. do 15. septembra, a završiti Prajd šetnjom kao i koncertom u parku “Manjež”. 

Jovanka Todorović ispred Organizacionog odbora Beograd Prajda otvorila je ovogodišnju Nedelju ponosa i osvrnula se na najvažnije događaje koji se očekuju tokom Nedelje. Nakon toga, pozvala je dve ponosne mame Gordanu Perunović Fijat i Cvetu Popović  koje su učestvovale u kampanji “Ne odričem se”. One su u dirljivom tonu govorile da se ponose svojom decom i da njihova seksualna orijentacija nikada ne treba da bude prepreka za ljubav prema deci – “Ja Cveta Popović ne odričem se svog sina zbog onog koga voli. Štaviše, ponosna sam na njegovu hrabrost da bude ono što jeste, bez obzira na pritiske sredine”. 

Goran Miletić i Marko Mihailović ispred Organizacionog odbora govorili su o političkim porukama kampanje “Ne odričem se” kao i kandidaturi Beograd Prajda za EuroPride prestonicu 2022. Goran Miletić je poručio da, iako ima pozitivnih pomaka u položaju LGBT+ zajednice, pripadnici i pripadnice ove zajednice i dalje trpe nasilje. Zahtevi Beograd Prajda su usvajanje zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, zakona o rodnom identitetu, brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.  Takođe, organizatori poručuju da je kandidatura Beograda za EuroPride 2022. značajna za ceo region, jer će se time pokazati da region Balkana može da živi u miru i ljubavi bez obzira na međusobne razlike i sukobe iz prošlosti. 

Na kraju, volonterka Beograd Prajda Danja Drndarski pričala je o svom ličnom iskustvu o volontiranju na Prajdu. Ovo joj je treći Prajd na kojem volontira i ponosna je na tu činjenicu – “Biti okružen onima koji te podržavaju u svakom trenutku bez obzira koga voliš je od neprocenjivog značaja i ovom prilikom želim da se zahvalim svima na podršci” 

Svečanim presecanjem crvene trake otvorena je Nedelja ponosa. 

Beograd Prajd 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]