Saopštenje povodom ubistva aktivistkinje Jelene Grigorijeve (Yelene Grigoryeve)

 Saopštenje povodom ubistva aktivistkinje Jelene Grigorijeve (Yelene Grigoryeve)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dana 25. jula od 12 do 13 sati dolepotpisane organizacije organizuju protest „Pamtimo Jelenu Grigorijevu“, ispred ambasade Ruske federacije u Beogradu. 

Ruska aktivistkinja, Yelene Grigoryeve, ubijena je 21. jula ove godine, u blizini svoje kuće u ruskom gradu Sankt Petersburgu. Ubijena je tako što je davljena do smrti, a potom je njeno mrtvo telo izbodeno nožem. 

Način na koji je ubijena pokazuje stepen do koga muškarci mrze žene koje nisu heteroseksualne, kao i to koliko su homofobija, lezbofobija i transfobija ukorenjene i nekažnjive, ali i da su politički aktivisti i aktivistkinje suprostavljeni/e Putinovom režimu u konstantnom riziku od nasilja, maltretiranja i ubistva. Ovo je samo još jedan pokazatelj kako se država Rusija odnosi prema svojim LGBT+ građankama i građanima. 

Način na koji je ubijena pokazuje stepen progona žena i lezbejki u društvu muške nadmoći.

Ove godine navršilo se deset godina od ubistva aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove, prošlo je trinaest godina od ubistva novinarke Ane Politkovskaje,  prošlo je dve godine od sistematski organizovanog progona i LGBT+ ljudi u ruskoj republici Čečeniji. Današnja žrtva je aktivistkinja koja se nije borila samo za prava LGBT+ osoba, ona je protestvovala protiv ruske okupacije Krima, kao i protiv mučenja političkih zatvorenika u ruskoj republici Ingušetiji. 

Zajednički imenitelji za sva ova ubistva su sledeći:

  • Ova ubistva omogućio je režim ruskog predsednika Vladimira Putina, koji kreira klimu nekažnjenog i nekažnjivog nasilja u kojoj su ovakva ubistva moguća.
  • Niko od počinilaca ovih ubistava do dana današnjeg nije kažnjen.
  • Osobe koje drugačije misle od vladajućeg režima nalaze se u posebnom riziku od pretnji, napada i ubistava.  

Od nadležnih institucija države Rusije zahtevamo sledeće:

  • Da hitno pronađu i kazne počinioce ovog ubistva.
  • Da prestanu sa primenom zakona koji je izglasan 2013. godine, a koji zabranjuje tzv. „homoseksualnu propagandu“.
  • Da omoguće slobodno i nesmetanju delovanje svim onim osobama koje deluju kako bi štitile ljudska prava svih drugačijih i različitih. 

U Beogradu, 24. jul 2019.

Žene u crnom

Da se zna

Autonomni ženski centar

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Geten

Rekonstrukcija ženski fond

Inicijativa mladih za ljudska prava

Grupa Izađi

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]