Šesti festival “Miredita – dobar dan!” u Beogradu

 Šesti festival “Miredita – dobar dan!” u Beogradu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Od 29. maja do 1. juna održaće se, šesti po redu, festival “Miredita – dobar dan”.  Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat trajni doprinos normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao i prethodnih godina, festival svojim programom želi da pokaže da je saradnja dva društva moguća i da se ona već odvija na raznim nivoima – kulturnom, umetničkom, društvenom… S druge strane, Briselski dijalog je u zastoju, političari sa obe strane se takmiče u optužbama i za sve to vreme trpe građani kako u Srbiji tako i na Kosovu. Zbog toga, program ovogodišnjeg festivala se bavi svim onim pitanjima koje političari na visokom nivou izbegavaju, čineći odnose Beograda i Prištine najlošijim otkad se vode pregovori o normalizaciji odnosa.

Festival će ove godine zvanično biti otvoren 29. maja u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega će publika imati priliku da pogleda i učestvuje u izložbi “Hajde da vodimo ljubav” kojom autor, Škumbin Tafilaj, javnosti želi da pošalje poziv da kaže “ne” govoru mržnje.

U 20 časova biće prikazan film “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarine, film čija se radnja dešava u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije i vremenu kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Drugi dan festivala “Mirëdita, dobar dan!“ biće posvećen pitanju nestalih. U četvrtak, 30. maja od 18 časova u “Dorćol platzu” biće organizovana debata i promocija knjige “Živeti uz sećanje na nestale”, koja govori o licima koja se od rata na Kosovu vode kao nestala i ljudima koji za nestalima i dalje tragaju. Nakon razgovora i promocije knjige, biće prikazan dokumentarni film “Ferdonija” o majkama sa Kosova koje skoro 2 decenije tragaju za članovima svojih porodica, a koji su nestali tokom kosovskog rata.

Trećeg dana festivala, 31. maja, biće predstavljena zbirka odabranih dramskih komada albanskih pisaca sa Kosova “Let iznad kosovskog pozorišta” – zbirka dela koja su nastala u periodu od NATO bombardovanja do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Program trećeg dana festivala biće nastavljen izvođenjem predstave “Balkanski Kreoli”, drame Envera Petrovcija o deci rođenoj u brakovima roditelja različitih nacionalnosti. Predstava govori o deci koja su za vreme bivše Jugoslavije bila vaspitana bez jakog nacionalističkog naboja, zbog čega su od strane društva bili označavani kao sumnjivi i nepoželjni jer se tokom ratova nisu svrstavali ni na jednu stranu.

Poslednjeg festivalskog dana biće predstavljena publikacija “Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije” Škelzena Gašija, a koja razmatra način predstavljanja određenih istorijskih momenata i razlike u njihovom predstavljanju u školskim udžbenicima susednih država.

Festival će biti zatvoren muzičkim programom, nastupom benda iz Đakovice “Don’t listen to your neighbors” koji donosi spoj tradicionalnih albanskih i narodnih pesama u modernom stilu i nastupom prištinske producentkinje – DJ Matale.

Ovom prilikom, pozivamo vas da nam se pridružite na ovogodišnjoj “Mirediti” i da zajedno pokažemo da je saradnja dva društva i te kako moguća i da ćemo se uvek boriti protiv etničkih stereotipa!  

Festival “Miredita – dobar dan” zajednički organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Autor: Bojan Lazić

Bojan je aktivista Beograd Prajda i Inicijative mladih za ljudska prava. Sfere interesovanja su mu ljudska prava, regionalna saradnja, demokratizacija društva i institucija, tranziciona pravda i još mnogo toga. Najviše voli da putuje po regionu, pa su mu omiljeni gradovi Sarajevo i Priština. Voli da čita, piše, bloguje i javno iznosi svoje, često, ne tako popularne stavove. Životni moto mu je poruka Zorana Đinđića – “Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži”.  

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]