Razgovori sa zajednicom: Mesto LGBT+ zajednice na srpskoj političkoj sceni

 Razgovori  sa zajednicom: Mesto LGBT+ zajednice na srpskoj političkoj sceni

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Na prvom u nizu razgovora sa zajednicom Pride week-a 2019 u Prajd Info Centru imali smo čast da nam se pridruže dame sa srpske političke scene: Gordana Čomić (DemokratskaStranka), Nataša Mićić (Liberalno demokratska partija) i Aleksandra Galonja (Inicijativa Ne davimo Beograd).Događaj je moderirao aktivista organizacije “Da se zna”I član organizacionog odbora Beograd Prajda, Aleksandar Savić. 

Teme o kojima se razgovaralo su kontastantno prebacivanje LGBT+ zajednice od strane opozicije i vlasti, kao i ustaljeno neizjašnjavanje stranaka po pitanjima relavantnim za LGBT+ zajednicu. 

Gordana Čomić (Demokratska stranka) ističe da je netrpeljivost koja se može videti u našem društvu prema ženama i LGBT+ zajednici prisutna i na samoj političkoj sceni. Ističe da individualni indentitet nije jednak političkom indentitetu i da on ne utiče na inicijative koje podnosimo za zakone i na njihovo primenjivanje. Iako ne vidi ustavne promene u bliskoj budućnosti, urgira na izvršavanje organizovanog pritiska na vlast i narodne poslanike. Svoj stav zaokružila je sledećim citatom: „Ono u šta veruješ, od toga ne odustaješ i ne povlačiš se pred statuom moći!“

Nataša Mićić (Liberalno demokratska partija), poreklom iz Sarajeva, sa ponosom se osvrnula na nedavni uspeh Prajda u svom rodnom gradu. Predlaže edukaciju omladine o različitostima kao prvi korak ka smanjenju nasilja i pokretanje zdravog razgovora. Sa oduševljenjem je navela primer Prajd Karavana, koji je proteklih nedelja širio poruku ovogodišnjeg Prajda “ Ne odričem se“ i time ohrabrio zajednicu u gradovima širom Srbije. 

Aleksandra Galonja(Inicijativa Ne davimo Beograd) tvrdi da je instrumentalizacija LGBT+ zajednice i marginalizovanih grupa vid potvrde da zajednica ima čime da pregovara. Njenim rečima, “LGBT+ je poslednji adut u društveno tkivo netolerancije.” Iako priznaje da je nemati stav “zgodnije”, ona insistira na decidnim političkim stavovima kada je reč o ljudskim pravima. Poziva građane na urgiranje političkih aktera da ispune svako predizborno obećanje dato pojedincu i zajednicama. 

U Q&A delu razgovora, na pitanje publike “Šta ćete sutra uraditi za našu zajednicu?”, naše gošće ponudile su da tokom Prajd nedelje iskoriste svoje pozicije na političkoj sceni da pokrenu pitanja kao što su zakon o sklapanju istopolnih i zakon o rodnom identitetu, a Gordana Čomić i Aleksandra Galonja svoju podršku izraziće i tako što će nam se 15.9. u 17h na trgu “Slavija” pridružiti u ovogodišnjoj Prajd šetnji.

 

Autor: Valentina Stojković

Valentina je po profesiji security IT inženjer, novi član Prajd Info centra i nada se buduća aktivistkinja. Voli da putuje, a nakon dužeg vremena provedenog u Berlinu i Stokholmu  osetila je prvi put šta je sloboda i prihvaćenost u uređenim zemljama i otvorenijem društvu. To joj je probudilo želju da se priključi Beograd Prajd timu i da se zainteresuje za aktivizam u Srbiji.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]