Razgovori sa zajednicom: Mediji, društvene mreže i senzacionalizam

 Razgovori sa zajednicom: Mediji, društvene mreže i senzacionalizam

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U subotu 14. septembra u Prajd Info Centru održani su još jedni razgovori sa zajednicom. Govornici na ovom panelu bili su:

Dita Von Bill, Kraljica Prajda 2018.

Dragan Kecman, glavni urednik magazina “Story”

Stefan Šparavalo, tviteraš i aktivista udruženja “Da Se Zna!”

Povod ovih razgovora je tačno godinu dana od Parade ponosa 2018. kada su mediji na krajnje neprofesionalan i senzacionalistički način izveštavali o Diti Von Bill, tadašnjoj Kraljici Prajda koja je bila obučena u narodnu nošnju. Dita je proživela medijski linč zbog toga što je u narodnoj nošnji prošetala Beogradom na Prajdu. Iako  je pokušala da objasni da narodnom nošnjom želi da pošalje poruke mira, solidarnosti, ljubavi i tolerancije, te da naglasi da je ljubav ono što je tradicionalna vrednost, a ne mržnja i nasilje, nije joj mnogo vredelo. U čitavu priču su se uključile i pojedine političke stranke i pokreti koji su zarad sakupljanja jeftinih političkih poena čak podnosili i krivične prijave protiv Dite. 

Tokom panela dotakli smo se i pitanja slobode govora na internetu i granica te slobode. To pitanje je naročito u fokusu kada se radi o društvenim mrežama, jer, ako kažemo da svi mediji imaju svoju agendu po kojoj rade i svoju misiju, onda bi društvene mreže trebalo da budu te koje će biti oaza slobodne misli. Ipak, postavlja se pitanje granica te slobode. Kada sloboda govora prelazi u poruke mržnje, diskriminacije, pozivanja na nasilje, raspirivanje verske, nacionalne, rasne ili bilo koje druge mržnje prema drugom i drugačijem? Dita je školski primer ovoga, jer svi koji su je napadali i vređali, pozivali su se na “slobodu govora” i da niko ne sme da im uskrati pravo na mišljenje. 

Na kraju smo govorili o senzibilizaciji medija po pitanju LGBT+ tematike. Svi gosti su se složili da je napravljen korak napred kada su u pitanju mediji i način kako izveštavaju sa Prajda ili nekog događaja koji ima LGBT+ temu, kao i da su te teme sada više prisutnije u javnosti. Ipak, mediji nisu odustali od tzv. “ŠOKANTNO” vesti kojima privlače pažnju i prave senzaciju. To prilično nepovoljno utiče na položaj LGBT+ zajednice, jer se pravi slika da LGBT+ osobe nisu građani i građanke Srbije kao i svi ostali, te da imaju povlašćeniji položaj u odnosu na ostatak društva. A istina je upravo suprotna. 

Na kraju su svi gosti upitani da li dolaze na Prajd i u skladu sa ovogodišnjim sloganom Prajda, pitani su i čega se sve oni ne odriču.

Autor: Bojan Lazić

Bojan je aktivista Beograd Prajda i Inicijative mladih za ljudska prava. Sfere interesovanja su mu ljudska prava, regionalna saradnja, demokratizacija društva i institucija, tranziciona pravda i još mnogo toga. Najviše voli da putuje po regionu, pa su mu omiljeni gradovi Sarajevo i Priština. Voli da čita, piše, bloguje i javno iznosi svoje, često, ne tako popularne stavove. Životni moto mu je poruka Zorana Đinđića – “Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži”. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]