Razgovori sa zajednicom: Borba trans žena u Srbiji

 Razgovori sa zajednicom: Borba trans žena u Srbiji

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Na drugom u nizu razgovora sa zajednicom Nedelje ponosa 2019 u Prajd Info Centru imali smo čast da nam se pridruže dame koje se bore za integraciju trans žena u društvu: Gordana Mitrović, Saška Samardžić i Sonja Sajzor. Događaj je moderirala dama koja se takođe bori za integraciju trans žena u društvu, Nora Janković.

Tema je započeta razgovorima koji su pokrivali njihove prve problem kao što su process spoznaje, priznavanje drugima, način menjanja života i borba sa ljudima koji ih ne razumeju I vrše nasilje nad njima. Usledili su i razgovori o početku tranzicije i kako je njihov život izgledao nakon toga.

Sonja je podelila sa nama njeno detinjstvo koje je bilo puno nasilja, zbog njenog feminiziranog ponašanja koje je bilo na trenutke teško sakriti. Gordana I Saška su imale drugačije iskustvo. Obe su sa tranzicijom krenule kasnije, dok nisu ispunile neki svoj prvi životni cilj, a tranzicija je bila odmah nakon toga.Gordana je pre tranzicije svoje želje držala u tajnosti i čuvala ih za sebe. Saška smatra da nije trpela nasilje iz razloga jer su joj majka i otac bitne diplomate u gradu.

Uspešno prihvatanje sebe bio je tek prvi korak, naredni nije mnogo zavisio od njih, a to je kako će drugi ljudi reagovati. Iz ličnog iskustva tvrde da im je najteže bilo kada su tražile ljubav. Muškarci imaju tendenciju da hiperseksualizuju trans žene, gledajući ih na iskrivljen način i kao da se njihovo postojanje svodi samo na polne organe i seksualni život, zanemarujući sve ostale segmente života.

Jedna od najbitnijih pitanja kojih smo se dotakli su iskustva naših gošći sa državnim i privatnim zdravstvom u Srbiji. Sve tri gošće su nam potvrdile da su bolja iskustva imale u privatnim klinikama, gde su zaposleni imali prijatniji pristup posebno tokom tranzicije pre hirurške operacije, ali da taj “komfor” košta.Ukazale su nam da je jedan od najvećih problema kod državnog zdravstva dugo čekanje na termin za osnovne preglede koji su za transrodne osobe.

Naše tri gošće ostavile su jako pozitivan utisak na sve nas, iako tema o kojoj smo danas pričali nije bila najsvetlija. Gordana je tokom razgovora podelila sa nama nešto jako bitno, a to je: ,, Poenta je shvatiti sebe, da ste ono što jeste, i da nije više stvar da mene treba neko da prihvati, stvar je da ja treba nekoga da prihvatim.”

Autor: Valentina Stojković

Valentina je po profesiji security IT inženjer, novi član Prajd Info centra i nada se buduća aktivistkinja. Voli da putuje, a nakon dužeg vremena provedenog u Berlinu i Stokholmu  osetila je prvi put šta je sloboda i prihvaćenost u uređenim zemljama i otvorenijem društvu. To joj je probudilo želju da se priključi Beograd Prajd timu i da se zainteresuje za aktivizam u Srbiji.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]