Prvi prajd u Novom Sadu

 Prvi prajd u Novom Sadu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Prvi Novosadski prajd je održan je 17. maja kao finale prve Nedelje ponosa u najvećem gradu Vojvodine. Ovaj datum je bio izabran i zbog toga što je 17. maj Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije.

 Naša grupa volontera iz organizacije “Da se zna!”, je dobila priliku da učestvuje i pomaže oko priprema za ovaj istorijski događaj. U četvrtak 16. maja smo se uputili u Novi Sad. Kao gosti Grupe Izađi, imali smo čast i priliku da organizujemo našu radionicu, gde smo predstavili naš rad. Nakon slatkog upoznavanja, sa volonterima “Grupe Izađi” pravili smo transparente i napravili okvirni plan za sutrađnji Prajd.

Sledećeg dana smo ustali rano ujutru da se sa ostalim volonterima okupimo na Trgu Republike. Tamo smo preuzeli svoje zadatke i Prajd je mogao da počne.

Veliki deo Pajda je bio namenjen govorima, koje su održali organizator događja Filip Kocevski,  zamenica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, delegat iz EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu, Vukašin Gvozdanović iz OPENS i Aleksandar Savić ispred Belgrade Pride-a I Udruženja Da Se Zna! .

Na samom prajdu nije bilo nikakvih velikih incidenata, ali se zato istovremeno dešavao organiziovani skup od destak ljudi, koji su se protivili ideji Prajda. S obzirom na to da je ovo bio prvi Prajd, broj ljudi e bio zadovoljavajući.

Uspešan Prajd proslavili smo uveče uz Drag show koji su pripremili Drag performeri i performerke iz Beograda, a za muziku su se pobrinuli Jovijah i Haus of Plastics.

Srećna sam i ponosna što sam sa svojim prijateljima bila deo jednog novog Prajda i što sam imala privilegiju da dam svoj doprinos vidljivosti lokalne zajednice.

Autor: Ana Manojlović Habicht

Ana Manojlović Habicht je mlada LGBTQ aktivistkinja i novinarka, koja voli da piše,bavi se dregom i Ljubljančanka je u srcu. U svoje slobodno vreme voli da čita, bleji sa prijateljima i da putuje (posebno u relaciji Ljubljana-Beograd). Kao novinarka radi već godinu dana, a kao dreg kralj/kraljica pod imenom Eric Dagger se bavi mesec dana. Voli svu vrstu muzike, ali za poeziju ima posebno mesto u svom srcu.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]