PROTOKOL ZA UČESNIKE/CE BEOGRAD PRAJDA 2021

 PROTOKOL ZA UČESNIKE/CE BEOGRAD PRAJDA 2021

Beograd Prajd je najveći godišnji događaj koji organizuju aktivisti/aktivistkinje LGBTI+ zajednice u Srbiji, sa ciljem da skrenu pažnju na slučajeve nasilja i diskriminacije sa kojima se suočava LGBT+ zajednica, a naročito na one u kojima žrtve nemaju pristup pravdi. Dugogodišnji zahtev za usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima je ove godine posebno aktuelan, budući da je rad na predlogu ovog zakona zaustavljen.

Dolazak na Beograd Prajd 2021

Šetnja se održava u subotu, 18. Septembra 2021. godine. Početak okupljanja učesnika/ca je u 16:30 časova. Šetnja kreće u 17:15 časova i završava se u parku “Manjež”. Ulazi u park Manjež pre šetnje nalaziće se na raskrsnicama Resavske i Mišarske, Kralja Milana i Slavije, Kraljice Natalije i Dobrinjske, Takovske i Kosovske, Nemanjine i Hajduk Veljkovog Venca i Kneza Miloša i Birčaninove. Ulazi u park nakon šetnje (okvirno od 18:30 do 19:00) su na raskrnicama Kneza Miloša i Nemanjine, Kralja Milana i Resavske, Kraja Milana i Svetozara Markovića i Nemanjine i Kralja Milutina. Na ulazima ćete od naših volontera i volonterki i obezbeđenja dobiti narukvice, sa kojima ćete moći neometano da se krećete po Prajd Parku i koje istovremeno označavaju da ste ispoštovali protokol koji se tiče sprečavanja širenja COVID-19 virusa.

Na šetnju se dolazi bez bilo kakve prethodne prijave. Beograd Prajd nikada nije legitimisao ili pravio spiskove učesnika, niti je ograničavao ulazak sem u slučajevima kad postoji pretnja po bezbednost, o čemu se stara profesionalno privatno obezbeđenje i pripadnici/pripadnice MUP Srbije. Ukoliko vam nije omogućen ulazak, molimo vas da bez odlaganja obavestite Beograd Prajd na 069/699-824 (ili na mejl parada@parada.rs ) ili obavestite naše volontere/ke koji će dalje komunicirati sa obezbeđenjem. 

COVID-19 protokol

Svaki učesnik/ca Beograd Prajda 2021 mora da poseduje zeleni sertifikat (o vakcinaciji), ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju od 6 meseci ili ne mlađu od 14 dana. Dokaz u elektronskom ili papirnom obliku se mora pokazati našim redarima na ulazu. Ukoliko učesnik/ca nema nijedan dokument, omogućeno je brzo testiranje ispred ulaza u park po ceni od 350 dinara. Potom, svaki učesnik/ca dobija narukvicu sa kojom se kreće u koloni i po Prajd parku.

Program u Prajd Parku

Pre i posle šetnje, u parku je planiran muzičko-scenski program koji će trajati do 23:00. Pored bine, u parku će biti i štandovi sa pićem, hranom i drugim kulturno-zabavnim sadržajima. Veći broj toaleta će biti obezbeđen, kao i prisustvo hitne medicinske pomoći. Tokom trajanja programa, biće omogućeno i besplatno testiranje na seksualno prenosive bolesti. Moguće je pridružiti se Prajdu i bez učešća u šetnji, pošto se svi učesnici vrate u Prajd Park.

Šetnja

Posle uvodnog programa, šetnja će krenuti iz Prajd Parka u 17:15 časova sledećom trasom: Nemanjina (do Vlade Srbije), Kneza Miloša (do Londona), Kralja Milana (pored Prajd Info Centra, do Igumanove Palate), Trg Nikole Pašića (Pored Narodne Skupštine Srbije i Skupštine Grada), Kneza Miloša (do Vlade Srbije), Nemanjina (do Parka Manjež). Tokom šetnje, kolona će se dva puta kratko zaustaviti kako bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

Odlazak sa Prajda

Odlazak iz Prajd parka je individualan i bez posebnih procedura. Beograd Prajd savetuje da pri odlasku izbegavate nošenje zastava i drugih motiva koji asociraju na LGBT+ zajednicu.

Informacija za medije

Akreditacije za novinare se mogu pokupiti u Prajd Info Centru (Kralja Milana 20, Beograd), u četvrtak i petak izmedju 12-16 časova, uz važeći lični dokument ili press kartu. Ukoliko niste u mogućnosti da ih pokupite u tim terminima, molim vas pozovite Filipa na 069/2604-263 u subotu prepodne kako biste ih preuzeli pre same šetnje. U tom slučaju molim vas potvrdite ranije mejlom koliko je akreditacija potrebno. Organizatori Beograd Prajda će davati intervjue novinarima ispred press zida u Manjež parku izmedju 16:30 i 17:00.

#LjubavJeZakon