Presuda Suda u Hrvatskoj ohrabruje istopolne parove u regionu

 Presuda Suda u Hrvatskoj ohrabruje istopolne parove u regionu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ivo Šegota i Mladen Kožić iz Zagreba od 2017. godine žele da postanu hranitelji. Posle dve i po godine pravne borbe, Upravni sud im je to omogućio. 

Oni su se 2017. godine prijavili Centru za socijalni rad u Zagrebu sa zahtevom da u dom prime dete, odnosno decu. Centar koji potpada pod nadležnost Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, odbio je njihov zahtev, zbog čega su se žalili Upravnom sudu, koji je sada poništio sva dosadašnja rešenja.

Advokatica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića, rekla je za “Jutarnji” da je odluka suda  konačna i obavezujuća i da na nju nije moguće uložiti žalbu.

„Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tokom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, utemeljenu na hrvatskim propisima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom”. „Verujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku”, kaže ona.

Za sada nema reakcija nadležnih, ali u roku od 60 dana ministarstvo mora da donese novu odluku, ovog puta utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Beograd Prajd pozdravlja ovakvu presudu Upravnog suda Hrvatske. Podsećamo da su sve države članice Saveta Evrope, među kojima je i Srbija, dužne da urede pravni status istopolnih parova. Ta obaveza proističe iz presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. “Oliari and others v. Italy”. Prema tumačenju ESLJP-a, nepostojanje pravne regulative koja će urediti život osoba istog pola, predstavlja kršenje člana 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima – “Pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života”. 

Izvor: Jutarnji.hr, Beograd Prajd Press tim

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]