Poruka državi da mora da stane u odbranu branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji

 Poruka državi da mora da stane u odbranu branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Da su aktivisti za ljudska prava izloženi konstantnim vređanjima, pretnjama, neretko i fizičkim napadima, nije novost u Srbiji. Rad na odbrani manjinskih prava se omalovažava kako od strane predstavnika vlasti, tako i od desničara i tzv. “patriota”. Na meti su svi oni koji zadiru u teme o kojima naše društvo još uvek nije spremno da govori – ratni zločini, položaj manjinskih zajednica u Srbiji, sistemska diskriminacija ugroženih grupa… 

Ovog puta, na udaru se našla aktivistkinja Sofija Todorović, komšinica Mona Đuraja, vlasnika pekare “Roma” u Borči. Sofija je hrabro stala uz svog komšiju albanske nacionalnosti, kojeg su, samo zato što je Albanac, napala grupa desničara i huligana. Oni su se u aprilu ove godine okupili ispred pekare “Roma”, skandirali navijačke i huliganske pesme, vređali Mona Đuraja i pretili njemu i  njegovoj porodici da treba da odu iz Srbije. Policija na ovakvo ponašanje nije reagovala, već je mirno stajala i posmatrala huligansko ponašanje. 

Sofija je jasno stala uz svog komšiju Đuru i usprotivila se linču prema njemu, koji je samo zato što je Albanac, trpeo uvrede i pretnje. Ona nije dozvolila da mala grupa polupijanih “patriota” pokuša da prikaže da svi stanovnici Borče misle kao oni. Štaviše, većina Borčana je u prolazu komentarisala da im nije jasno zašto vređaju njihovog komšiju, kojeg od mila zovu Đura, kad on već godinama posluje u Borči i poznat je po svojoj humanosti prema siromašnoj deci kojoj redovno daje besplatan obrok u Borči. 

Zbog svog angažmana u zaštiti svog komšije, Sofija je postala meta opasnih uvreda i pretnji koje je počela da dobija preko društvenih mreža. Te pretnje i uvrede traju do danas, jer Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje je dužno da postupa po prijavama koje im je Sofijala slala, nije reagovalo ni u jednom slučaju. Dobijala je pretnje smrću, uvrede, nazivana je “izdajnicom srpskog naroda”, “šiptarskom plaćenicom”… Tražila je da država reaguje i sankcioniše one koji joj prete i zbog kojih se oseća nebezbedno. Ipak, ni policija ni VTK nisu reagovali. 

Zbog takvog odnosa nadležnih institucija prema njoj, odlučila je da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. ESLJP-u je podnet zahtev za usvajanje privremene mere zbog ugroženosti prava na život Sofije Todorović, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i povrede prava na poštovanje njenog privatnog i porodičnog života. ESLJP je dopisom od 28. juna 2019. godine tražio od Vlade Srbije dodatna razjašnjenja, posebno u delu koji se odnosi na procenu nivoa rizika Sofijine bezbednosti u kontekstu pretnji koje su joj upućene, kao i uslove pod kojima osobe koje su izložene pretnjama na društvenim mrežama mogu dobiti policijsku zaštitu. Vladi Srbije je naloženo da dostavi i sve dokumente policije, službe bezbednosti i tužilaštva koji se odnose na Sofijin slučaj, kao i odluke po pritužbama i zahtevima koje je ona uputila državnim vlastima. 

Ovakav stav Evropskog suda za ljudska prava poruka je vlastima da su pretnje i fizički napadi na branitelje i braniteljke ljudskih prava u Srbiji nedopustive za jedno demokratstvo evropsko društvo kakvo želimo da budemo. Aktivisti za ljudska prava se u Srbiji suočavaju sa opasnim pretnjama i uvredama i pod takvim pritiskom neodustaju u svom cilju, a to je Srbija koja je mesto za svakog bez obzira na nacionalnost, veru, boju kože, poreklo, seksualnu orijentaciju, rodni identitet…

Autor: Bojan Lazić

Bojan je aktivista Beograd Prajda i Inicijative mladih za ljudska prava. Sfere interesovanja su mu ljudska prava, regionalna saradnja, demokratizacija društva i institucija, tranziciona pravda i još mnogo toga. Najviše voli da putuje po regionu, pa su mu omiljeni gradovi Sarajevo i Priština. Voli da čita, piše, bloguje i javno iznosi svoje, često, ne tako popularne stavove. Životni moto mu je poruka Zorana Đinđića – “Radi ono što smatraš da je ispravno, a ne ono što će većina da podrži”. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]