Pod sloganom “Ne odričem se” održan šesti Prajd u Beogradu

 Pod sloganom “Ne odričem se” održan šesti Prajd u Beogradu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beogradski Prajd, šesti po redu, ove godine pod sloganom “Ne odričem se”, održan je u Beogradu okupljanjem i šetnjom centralnim gradskim ulicama i žurkom na otvorenom u parku “Manjež”.

Prajd je počeo okupljanjem u Ulici kralja Milana kod Hotela “Hilton”. Pre početka skupa, učesnici su imali priliku da se našminkaju, pozirali su fotoreporterima i igrali uz zvuke glasne muzike.

U šetnju centralnim gradskim ulicama su pošli noseći transparente uz muziku, ples i zastave duginih boja.

Paradi su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kao i predstavnici pojedinih političkih stranaka i pokreta. 

Među okupljenima su bili i i dramska spisateljica Biljana Srbljanović i glumica Mirjana Karanović, koje su nosile transparent “Ne odričem se” što je slogan ovogodišnjeg prajda.

Kolona sa više od 2000 ljudi krenula je, nakon obraćanja govornika sa kamiona-bine, u šetnju Ulicom kralja Milana. Oni su bili obučeni šaroliko, vidni su bili transparenti sa kanadskom i australijskom zastavom, a vijorile su se i zastave u duginim bojama.

Ana Brnabić: Prajd važan za Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je novinarima uoči početka šetnje da je Prajd važan za Srbiju i da se na ovaj dan šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, jer su to “vrednosti koje moramo da čuvamo bolje nego danas”.

“Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru, da društvo postaje tolerantnije. Postoji još mnogo problema, ali važno je da ih svakog dana rešavamo”, rekla je Brnabić novinarima.

Rekla je da joj je važno da govori o ljudskim pravima, na prvom mestu praavima LGBT zajednice i da je najbolji put koji je pokazan ono što je pokazano u Beogradu (proteklih godina). Svake godine je sve lakše, kada imate Vladu koja obezbeđuje da svi imaju jednake uslove i ustavna prava. Samo polako i doći će sve na svoje mesto, poručila je Brnabić.

Tokom zvaničnog programa i obraćanja okupljenima, voditeljka programa zahvalila je svima koji podržavaju Prajd, u sklopu čega je simbolično izabrana “kuma” Prajda. Ove godine tu titulu ponela je pevačica Sara Jovanović,    poznata kao Sara Jo, koja je rekla da je prihvatila titulu kako bi pomogla da se razbiju neke već predugo usađene predrasude.

“U porodici su dve najvažnije stvari – ljubav i čvrst stav. Ljubav nikad ne može imati pol, ni rasu, ni neku vrstu etikete”, rekla je ona propraćena ovacijama.

Ona smatra kako treba da se mnogo više u društvu priča o tome, jer je imala priliku da čuje “prestrašene priče LGBT osoba”, a i sama se uverila šta oni doživljavaju prvi dan kad je na društvenim mrežama objavila post u vezi sa Prajdom.

Gordana Perunović Fijat, majka pripadnika LGBT zajednice, rekla je obraćajući se okupljenima da ne želi da se odrekne slobodne ljubavi jer svi smo ista vrsta.

“Ne odričemo se slobodne ljubavi, svi smo ista vrsta bez obzira na razlike”, istakla je Perunović.

Jedan od organizatora prajda Marko Mihailović rekao je da LGBT zajednica danas u Beogradu pravi jednu lepšu sliku zemlje.

“Mi smo jedna vrsta, ma koliko smo različiti”, rekao je Mihailović.

On je rekao da se na Prajdu bore za sve koji su uplašeni.

Obraćajući se učesnicima Parade ponosa ispred Skupštine Beograda, organizatorka Prajda rekla je da predstavnici LGBT zajednice svakodnevno doživljavaju diskriminaciju na svim mestima.

Više prava za LGBT zajednicu, odnosno za jednu grupu ljudi, ne znači manje prava za drugu, kazala je ona: “Niko nije slobodan dok nismo svi slobodni”.

Prajd je završen žurkom u parku “Manjež”.

Izvor: Glas Amerike, Beograd Prajd Press tim 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]