Otvorena izložba “Balkan Pride” u Kulturnom Centru “GRAD”

 Otvorena izložba “Balkan Pride” u Kulturnom Centru “GRAD”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

 Devetog septembra u 20 časova zvanično je otvorena Balkan Pride izožba sa mestom održavanja u KC “Gradu“. Izložba će trajati do kraja ove nedelje, a organizator izložbe, Glas fondacija, za cilj je imala da ovom izložbom podigne svest o istoriji i napretku Prajda na prostoru najvećih balkanskih gradova (Beograd, Zagreb, Sofija, Novi Sad, Podgorica, Budva..). Materijal za izložbu obezbedilli su organizatori Prajda u gore navedenim gradovima. Glavna tema izložbe je prikaz Prajd šetnji širom celog Balkana. Zanimljivo je što na izložbi nisu izložene samo prijatne  scene, već i dosta nasilnih i anti LGBT+ akcija, pa u isto vreme možemo videti i krvave prizore sa Prajda u Beogradu 2010. godine, ali i pripadnike LGBT+ zajednice tokom uspešnih šetnji.  

   Ono što čini ovu izložbu upečatljvom je što na fotografijama možemo videti ljude svih starosnih grupa, a jedna od takvih je bila sa nedavnog Prajda održanog u Sofiji. Na samom početku večerašnje izložbe, održao je govor bugarski aktivista, Dimitar, koji je skrenuo pažnju na dešavanja pred otvaranje ove iste izložbe u Plovdivu i pretnje, ne samo od ljudi, već i od strane vlasti. Dimitar nam je u kasnijem intervjuu objasnio par pojedinosti o Anti-Prajd protestima koje su organizovali bugarski konzervativci nastojeći da obučeni u svadbena odela, dokažu da je jedini pravi brak onaj između muškarca i žene. U daljem razgovoru, uporedio je Bugarsku i Srbiju, što je dovelo do zaključka da je stanje u obe zemlje slično –  veliki gradovi su dosta tolerantniji od manjih i treba da se radi na napretku i u manjim sredinama. 

              

Baš o tome je pričao i Filip, jedan od aktivista Beograd Prajda koji je poručio da treba da se dopre i do manjih gradova na Balkanu, a izložba je jedan od načina za to. Pitali smo za mišljenje i posetioce izložbe koji su je opisali kao zanimljivu retrospektivnu izložbu koja „prikazuje paralelu između prvih Prajdova, 2001. recimo, i ovih od pre nekoliko godina, vidi se napredak.“  Posetite izložbu dok još traje!  

Beograd Prajd, Press tim 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]