Otvaranje Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala tokom Nedelje Ponosa 2019

 Otvaranje Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala tokom Nedelje Ponosa 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Fondacija Hartefakt I Beograd Prajd, u okviru Beogradske Nedelje Ponosa, organizuju prvi pozoršni festival sa LGBT+ tematikom, koji će trajati od od 10. do 14. septembra 2019. godine. 

Zamišljen kao godišnji događaj koji ima za cilj podizanje vidljivosti problema LGBT+ zajednice, festival želi da na umetnički relevantan način osvetli različite aspekte borbe LGBT+ zajednice i učini ih dostupnim i jasnijim široj pozorišnoj publici. 

U okviru ovogodišnjeg, prvog izdanja Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala, Hartefakt organizuje tri gostujuća igranja predstava. 

Desetog septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 20 časova, biće izvedena predstava 55 Shades of Gay iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad se bavi pitanjima LGBT+ politika na Balkanu/Evropi i u formi burleske pokušava da približi kompleksnost i višestrukost današnjice LGBT+ života. Predstava na nov i autentičan način tematizuje pitanja tolerancije, aktivizma, borbe za ljudska prava i homofobije. 

Trinaestog septembra, u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović, od 20 časova, biće izvedena predstava Gypsy Queen iz Mančestera, autora Roba Warda, u režiji Chrisa Lawsona. Gypsy Queen je priča o dva boksera koji otkrivaju da je suočavanje sa sopstvenim identitetom mnogo veća borba od one u ringu. Predstava se bavi homofobijom u sportu i pokušava da se i u tom segmentu ukaže na postojanje specifične LGBT+ perspektive i potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću. 

The Baby Monitor je predstava iz Njujorka, koja će četrnaestog septembra u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović, od 20 časova zatvoriti ovogodišnji Beogradski Prajd Pozorišni Festival. Komad istražuje odnos društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBT+ zajednice i dalje bore. Autor teksta je David Stallings, a režiju potpisuje Antonio Miniño. 

Karte za sve predstave mozete kupiti na preko tickets.rsBeogradski Prajd Pozorišni Festival podržale su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Švajcarske i Ambasada kraljevine Holandije. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]