Naša Borka

 Naša Borka

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nema previše intelektualaca/ki u Srbiji koji toliko dugo, beskompromisno i jasno podržavaju LGBT+ zajednicu u Srbiji. U tom malom sazvežđu, Borka je uvek bila zvezda. Biti drugačije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, za nju nikada nije bilo pitanje, ali uskraćivanje ljudskih prava ili diskriminacija zbog seksualnosti ili nekog drugog ličnog svojstva ju je uvek činilo tužnom. Uvek bi me srela i predstavila neku novu ideju ili ideju koja je njoj predstavljena. Smišljali bi kako da je realizujemo, ali je i pored njene volje da stavi na raspolaganje sve resurse Centra za kulturnu dekontaminaciju, problem bio u donatorima, predstavnicima vlasti ili naprosto društvu koje nikada nije želelo one koji su drugačiji. Imao sam utisak da sa brojem godina raste njena želja da što više toga uradi i doprinese.

Borka je bila neko na koga ste uvek mogili da računate. To se mnogo puta pokazalo tokom decenije organizovanja Beograd Prajda. Uvek kada je bilo teško, mogli smo računati na Borku i CZKD. Izložba „Ecce Homo“ i sve što se dešavalo oko nje, dobro je poznato javnosti. Za Borku nije bilo dileme da postavi izložbu zbog koje su nam stizale pretnje, iako je u Centru već bila postavljena druga izložba. Njen govor solidarnosti na otvaranju izložbe te večeri je na sreću sačuvan i juče je nekoliko puta prikazan na nekim TV stanicama. Iz tih par minuta se vidi koliko nije mogla da shvati drugačiji tretman ljudskih bića zbog njihovog identiteta, ličnih svojstava ili mišljenja i koliko je sloboda izražavanja za nju bila osnova svega.

Od Borke smo svi mogli naučiti da reči nisu dovoljne i da uvek postoji nešto što možete uraditi. Uvek je znala da od onih resursa kojima raspolaže pomogne koliko može, a ostatak nadomesti velikom dozom kreativnosti. „Sve možemo da smislimo, ali onog tehničara dole moramo da platimo“ – govorila je. Bila je žena sa jasnim principima, uvek spremna da pomogne LGBT+ zajednici i da nam ustupi CZKD za Nedelju ponosa uvek kada bi nam to zatrebalo. Bila je nesebična i zbog toga će uvek ostati naša. 

Naša Borka.

Autor: Goran Miletić

“Svako društvo u kome je postignut napredak u poštovanju ljudskih prava LGBT+ osoba moralo je da prođe kroz dugotrajan i bolan proces povećanja vidljivosti ove zajednice. Srbija u tome nije nikakav izuzetak. Nasilje i diskriminacija neće prestati tako što ćutimo u četiri zida” .  

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]