Moje iskustvo sa Prajd karavana

 Moje iskustvo sa Prajd karavana

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Prajd karavan, u okviru kampanje “Ne odričem se”, putuje kroz različite gradove u Srbiji u nameri da pozove građane i građanke na predstojeću Paradu Ponosa koja će se održati u nedelju, 15. septembra u Beogradu. Pored ove, Prajd karavan ima i drugu, možda važniju ulogu- želimo da šetnjom kroz gradske ulice pošaljemo poruku svim LGBT+ osobama širom Srbije da nisu sami i da imaju na koga da računaju, što je najvažnije. 

Meni je Prajd karavan važan jer mislim da je uspeo da pitanje položaja i prava LGBT+ ljudi pomeri iz Beograda i dovede do drugih mesta u Srbiji u kojima je život ipak drugačiji. Mi smo uspeli da bezbrižno i radosno prošetamo kroz ulice različith gradova naše države i mislim da to šalje snažnu i oslobađajuću poruku. Činjenica da smo mogli zajedno da prođemo kroz centar Zrenjanina, Subotice i Novog Sada, noseći transparente sa porukama ljubavi i zastave u duginim bojama bez bojazni od toga da ćemo biti napadnuti, u meni budi nadu da ćemo uskoro živeti u društvu u kome su osnovne ljudske vrednosti poput ljubavi i empatije sastavni delovi našeg svakodnevnog života. Ljubav je isuviše lepa i važna emocija da bi bila ikome uskraćena i zbog toga osećam da je važno da svako odnas nepokolebljivo odluči da se odrekne društva u kome su diskriminacija, homofobija, transfobija njegovi gradivni elementi i da time stvori jedan sistem vrednosti koji je moralan i pravedan prema svima.

Mislim da je kampanje “Ne odričem se” jedna od najkreativnijih do sad, jer pod ovim sloganom može da integriše različite ali podjednako važne poruke ljubavi, solidarnosti i formalno pravnih zahteva. Pored toga, ovaj slogan sa sobom nosi jednu snažnu simboličnu poruku, uzimajuću u obzir da su brojne LGBT+ osobe bivale odbačene od strane svojih najbližih zbog onoga što jesu. Mi smo tu da kažemo svima da se ne odričemo ljubavi, dostojanstva, svojih prijatelja i članova porodice, ali ni borbe za zakon o istopolnim partnerstvima, za zakon o rodnom identitetu i za primenu zakona o zabrani diskrimacije koji imaju veliki potencijal da promene život svim LGBT+ osobama u Srbiji. 

Neizmerno sam ponosna na sve ljude koji su doprineli tome da se Prajd karavan desi. Posebno sam ponosna na sve mlade volontere i volonterke, na njihovu hrabrost, velikodušnost i svu ljubav koju u sebi nose.

Autor: Ana Milić

Ana je diplomirana psihološkinja. Trenutno na master studijama savetodavne psihologije i radi istraživanje o procesu autovanja LGB osoba u Srbiji. Aktivizmom je počela da se bavi kroz volontiranje u Prajd Info Centru.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]