Ljubav pred milionima: priča Sanje i Matore

 Ljubav pred milionima: priča Sanje i Matore

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U Prajd Info Centru ove večeri pridružile su nam se Sanja Stanković i Jovana Tomić, prepoznatljivije jednostavno kao Sanja i matora, rijaliti zvezde i influenserke.
      

Kao jedan od nekoliko javnih lezbejskih parova na našim prostorima, njihova veza svojim tokom konstantno je bila podložna publiciranju, nagađanju, uvredama i špekulacijama, bez mnogo obzira za njihovu ljudskost i privatnost. Ipak, Jovana nam je priznala da su Sanja i ona uz mnogo muke uspele da svoju vezu sakriju čitavih šest meseci pre nego što su se autovale čitavoj naciji. Ovo iskustvo Sanja i Jovana opisuju kao ogromno olakšanje I oslobođenje, a slažu se i da je hermetička atmosfera rijalitija taj proces olakšala, davajući priliku njihovim porodicama i prijateljima da se priviknu na novosti. 

Autovanje je specifičan proces za svaku LGBT+ osobu i na njega utiču mnogi socioekonomski faktori, ali nešto što se u vezi sa njim nikada ne menja, je hrabrost koju iziskuje. Iščekivanje I strepnja koji su prethodili preovlađujućoj javnoj podršci njihove veze pomogli su im da pronađu snagu i ponos u sopstvenim identitetima, Jovaninim rečima: ,,Misliš da će da me uvredi što mi kažeš da sam niska, debela lezbača? Jesam. Kepec sam I debela sam i lezbejka sam.’’

Pored uticaja koje Sanja i Jovana imaju na omladinu i članove naše zajednice, podjednako je važan i uticaj koji kultivišu u smeru pozitivnih i nužnih promena za LGBT+ osobe u vidu urgiranja na trenutne političke aktere. Kao par koji se nada blagovremenom zasnivanju porodice, pitanja sklapanja istopolnih zajednica i istopolnog roditeljstava su nešto što ih dotiče lično, a napretku nadaju se već od 2020. godine.

Autorka: Nina Živković

Nina je rođena u Beogradu, gde živi, radi i studira senzomotoričke smetnje i poremećaje na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Volontiranje u Prajd info centru prvi je korak ka aktivistkinji koja želi da postane. Pored ljudskih prava bavi se i kreativnim pisanjem.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]