Lažna vest o Prajdu u Leskovcu

 Lažna vest o Prajdu u Leskovcu

 

 

Povodom lažne objave na društvenim mrežama da će se danas u Leskovcu održati Parada ponosa, Beograd Prajd izražava duboku zabrinutost zbog povišene homofobije u društvu koja se u poslednje vreme intenzivirala i prerasla u otvorenu mržnju i fizičko nasilje. Podsećamo da ovo nije prvi put da se na društvenim mrežama šire lažne vesti i koriste za raspirivanje homofobije. I tokom prošle godine  širile su se lažne objave da će se Prajd održati u gradovima u kojima nikada nije bio ni planiran. 

Izražavamo osudu današnjeg napada na novinara JuGmedie i pozivamo policiju i tužilaštvo da hitno procesuiraju izvršioce ovog napada. Takođe, oštro osuđujemo izjavu člana Dveri u Leskovcu Slavoljuba Milenkovića koji je podržao napadače na novinara i istog novinara homofobično uvredio. 

Današnja slika iz Leskovca primer je duboko ukorenjene homofobije u našem društvu koja se za kratko vreme pretvori u otvoren fizički sukob. Solidarno stojimo sa pripadnicima i pripadnicama LGBT+ zajednice u svakom mestu u Srbiji i nastavićemo borbu za jednakost članova zajednice ma gde oni živeli.