Hitno procesuirati učinioce zločina iz mržnje

 Hitno procesuirati učinioce zločina iz mržnje

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ilija Vučević pretučen je noćas jedan sat posle ponoći usred picerije Trg u Beogradu samo zato što su dvojica muškaraca mislila da je homoseksualac jer je nosio ljubičastu torbu za psa.

„Čekali smo u redu u piceriji kada sam prišao drugu da uzmem picu, jedan od njih je počeo da provocira da sam peder zato što nosim ljubičastu torbu, to je inače torba za psa. Nastavio je da dobacuje na šta sam mu ja odgovorio da ćuti. Onda su počeli da me guraju, neki ljudi su pokušali da spreče, ali su me udarili desetak puta. Tek kada je supruga koja me je čekala napolju ušla unutra i počela da pokazuje prsten i viče kako nisam homoseksualac i da mi je ona žena prestali su i pobegli“, kaže Vučević za Danas.

Nakon toga je stigla policija i hitna pomoć, a Vučeviću su u Urgentnom centru konstatovane teške telesne povrede.

„U policiji smo bili do pola šest jutros, podneo sam prijavu protiv NN lica, a tek nakon što se tužilac uputi u slučaj znaću kako će ovaj napad biti okarakterisan“, napominje Vučević.

Beograd Prajd upozorava tužilaštvo i čitavu javnost da ne smeju ostati nemi na napade motivisane homofobijom koji u Srbiji često ostaju nekažnjeni. Nasilnici moraju biti kažnjeni, a čitavo društvo mora osuditi ovakve napade. Jedino tako šaljemo poruku da homofobija nije normalno ponašanje.

Izvor: Danas, Beograd Prajd Press tim

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]