Grindr je kažnjen sa 8.5 miliona funti zbog ilegalnog prodavanja podataka korisnika

 Grindr je kažnjen sa 8.5 miliona funti zbog ilegalnog prodavanja podataka korisnika

Grindr je kažnjen sa 8.5 miliona funti zbog ilegalnog prodavanja podataka korisnika, uključujući kodove za praćenje i tačne lokacije, što je ozbiljno kršenje evropskih zakona o privatnosti i zaštiti podataka.Norveška uprava za zaštitu podataka razotkrila je juče da je najpoznatija gej dejting aplikacija delila privatne detalje i podatke svojih korisnika sa najmanje pet oglašivača, uključujući Twitter-ovu reklamnu platformu, koja može te iste podatke dalje podeliti sa više od stotinu svojih partnera. 


Grindr je ilegalno prenosio IP adrese korisnika, GPS lokacije, godište i rod, u suštini obeležavajući korisnike kao LGBT+, bez njihovog eksplicitnog pristanka.


Kazna od 100 miliona norveških kruna (što je 8.5 miliona britanskih funti ili 11.7 miliona američkih dolara) je njaveća ikada izdata od strane vlasti i iznosi oko 10 posto Grindr-ovog godišnjeg procenjenog globalnog prihoda, odražavajući time “veoma ozbiljnu” prirodu ovog kršenja privatnosti korisnika. 


Ova vrsta povrede privatnosti najviše može ugroziti korisnike Grindr-a u zemljama poput Katara ili Pakistana, gde je homoseksualnost kriminalizovana.


Grindr ima rok do 15. februara da odgovori na presudu nakon čega će Uprava za zaštitu podataka doneti svoju konačnu odluku o ovom slučaju.