Beograd Prajd solidarno uz prvi Prajd u Bjalistoku

 Beograd Prajd solidarno uz prvi Prajd u Bjalistoku

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U gradu Bjalistoku na istoku Poljske, održala se prva Parada ponosa. Nažalost, događaj nije prošao bez incidenata. Oko četiri hiljade desničara i huligana napalo je učesnike šetnje. Oni su aktivistima pretili, dobacivali im pogrdne reči, a bilo je i fizičkih napada. Čule su se parole “Bog, čast, domovina!”, “Bjalistok slobodan od perverzija”, kao i uzvici kojima su učesnicima Prajda govorili da odu iz grada, da im ne daju decu i da su nepoželjni u ovom gradu. 

U razgovoru za DW, poljski pisac Jacek Dehnel kaže da  Poljska jeste ostvarila pomak u položaju LGBT+ zajednice u odnosu na ranije, ali da i dalje nema homoseksualnih brakova. Posebno naglašava da na lokalnom nivou, kao što je grad Bjalistok, ljudi još uvek nisu slobodni da budu ono što jesu i da tu vidi mnogo agresije. Neki lokalni političari, kaže, proglašavaju delove Poljske “čistim od LGBT zajednice” aludirajući na proglašavanje delova zemlje čistim od Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. 

Beograd Prajd izražava duboku saosećajnost sa svim hrabrim učesnicima i učesnicama prve Parade ponosa u poljskom gradu Bjalistoku. Scene koje gledamo u ovom gradu, nažalost, nisu nam nepoznate. I tokom prve Parade ponosa u Beogradu 2001, i one naredne 2010. smenjivale su se scene nasilja, uništenog grada, suza, krvi, straha. Godinama smo morali da se borimo da se ta slika promeni i da percepcija društva prema nasilju nad LGBT+ osobama bude da nasilje nije dozvoljeno. 

Beograd Prajd 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]