Beograd Prajd na trećem Priština Prajdu

 Beograd Prajd na trećem Priština Prajdu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Aktivisti i aktivistkinje Beograd Prajda bili su gosti na trećem uspešno održanom Priština Prajdu. Ovogodišnji slogan Priština Prajda bio je “Za koga ti srce kuca” čime je poslata poruka podrške svima onima koji zbog stigme i predrasuda koji još uvek vladaju u kosovskom društvu, ne mogu da budu to što jesu i da žive u skladu sa svojom seksualnom orijentacijom odnosno rodnim identitetom. 

Jedan od organizatora Parade ponosa Ljendi Mustafa iz Centra za slobodu i ravnopravnost kazao je da su pripadnici LGBTI zajednice na Kosovu diskriminisani i da se i dalje susreću sa brojim problemima.  

“Iako imamo nekoliko zakona koji su protiv diskriminacije osoba LGBTI populacije, ne možemo da kažemo da se oni primenjuju u praksi, zato što se LGBTI zajednica svakodnevno susreće sa diskriminacijom, a i dalje se ne preduzimaju mere. Nadamo se da ćemo posle ove parade i ostalih aktivnosti da počnemo da se ponašamo kao država”, rekao je Mustafa.

(FOTO:EULEX KOSOVO)

Aktivisti Beograd Prajda su na Priština Prajd doneli i transparente podrške regionalnoj saradnji, te su se tako mogli videti natpisi na srpskom i albanskom jeziku – “Albanci su naša braća” i “Albanke su naše sestre” kao i na engleskom – “Serbs love Albanians & Albanians love Serbs”. 

Za Kosovo onlajn, jedan od aktivista Beograd Prajda, Bojan Lazić, izjavio je: “Uvek ćemo podržavati sve napore da Kosovo bude demokratičnije, da pomognemo razvoju ljudskih prava na Kosovu. Podršku iz Srbije će imati uvek”. 

Izvori: Glas Amerike, Beograd Prajd Press tim 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]