2019

 2019

(FOTO:Vesna Lalić)

 

Kampanja “Ne odričem se” pod čijim sloganom je održan Prajd 2019. lansirana je nekoliko meseci ranije. Kampanja je imala više aktivnosti od kojih se posebno izdvajaju članci u novinama u kojima su roditelji LGBT+ osoba javno govorili da se nikada neće odreći svoje dece bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Kampanja je imala veliku podršku javnosti, a podržale su je i brojne poznate ličnosti. Neposredno pred Prajd, tokom septembra, u 10 gradova Srbije održan je Prajd karavan. Aktivisti i aktivistkinje prošetali su centralnim ulicama gradova Srbije noseći baner “Ne odričem se” i naziv grada. Cilj ove akcije je bilo osnaživanje LGBT+ zajednice na lokalu i slanje jasne poruke da LGBT+ osobe žive svuda, u svakom mestu, gradu i selu, te ohrabrivati LGBT+ osobe da budu to što jesu ma gde živeli.
Konačno, nakon sjajno sprovedene kampanje, Prajd pod sloganom “Ne odričem se” uspešno je održan u Beogradu 15. septembra. Pored zahteva za usvajanjem Zakona o registrovanim partnerstvima i rodnom identitetu, tražena je i brža reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ osobama, usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Sama šetnja počela je oko 17 časova, a šetalo je više od 2000 ljudi. Prajd se završio koncertom i žurkom u parku “Manjež”.
Nedelju dana nakon uspešno održanog Prajda, Evropsko udruženje organizatora Prajda ubedljivom većinom glasova, donelo je odluku da Beograd bude prestonica EvroPrajda 2022.godine.