2018

 2018

(FOTO:Vesna Lalić)

 

17. maj – Beograd Prajd, pod sloganom ’’Reci da!’’ najavljen je za septembar, sa dva jasna zahteva upućena državi: usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, kao i Zakona o rodnom identitetu.

16. avgust – Ponovo je otvoren Prajd Info Centar, kao inkluzivan i siguran prostor u jednoj od glavnih i najprometnijih ulica Beograda. Novina je bila ta što je Centar nastavio da radi i nakon Prajda, ali i činjenica da je novi, veći prostor omogućio održavanje predavanja, panel diskusija, projekcija filmova, testiranja na HIV, velikog broja humanitarnih akcija… Do kraja 2018, Centar je posetilo preko 10 000 ljudi.

16. septembar – Beograd Prajd je uspešno održan peti put za redom. Tokom Nedelje Ponosa organizovano je 65 događaja na više lokacija u Beogradu. Na Prajdu je šetalo preko 2500 ljudi, a broj pripadnika policije bio je drastično manji. Nakon Prajda je, po prvi put, u Studentskom parku održan višečasovni zabavni program.

2. novembar – Doneta je prva krivična presuda u kojoj je motiv mržnje prema pripadniku LGBT+ zajednice uzet u obzir kao posebna otežavajuća okolnost pri odmeravanju kazne. Iako je krivično delo motivisano mržnjom, kao poseban član, uvedeno u Krivični zakonik Srbije 2012. godine kao obavezna otežavajuća okolnost, ovo je bio prvi slučaj kada je taj član primenjen.