15. septembra šetam za svoju porodicu!

 15. septembra šetam za svoju porodicu!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Obično kažemo da je roditeljska ljubav bezuslovna. Ali, da budemo iskreni, kome postavljamo više uslova nego svojoj deci? Od koga najviše očekujemo ako ne upravo od svoje dece? Ali, pre ili kasnije, suočimo se s njima i vidimo da su naša deca postala ljudi i da imaju možda sasvim drugačije namere, želje i očekivanja od naših.  Više nisu mali. Bombone i bajke su prošlost. Naša deca zarađuju. Plaćaju račune. Zaljubljuju se. Menjaju svet. Ti odrasli ljudi, sa svojim željama, ljubavlju i orijentacijom, to su naša deca i mi ih volimo, a volimo ih onoliko koliko ih prihvatamo. I kad odu od nas i kad im više ne treba ni novčić od nas, potrebna im je naša ljubav i naša podrška. 

Da, mi volimo svoju decu. Volimo svu svoju decu i bez obzira na sve. Ovo je fraza za kojom neretko posežemo, ali šta onda kada ona bude stavljena na test? Šta kada saznamo da su naša deca drugačeije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta? Ja sam taj test položila i zbog toga sam ponosna na sebe I svoju ćerku.

Kao majka smatram da deca moraju da znaju da ih kao roditelji zaista besulovnom volimo. Zato želim da vas pozovem  da budemo uz njih na Prajdu ove godine. Da 15. septembra ponosno prošetamo uz našu i svu decu koja možda nisu dobila roditeljsku podršku. Da ih vidimo i da nas vide! Da svi vide da volimo i podržavamo svoju decu, njihove partnere i partnerke, njihove prijatelje, njihovu ljubav, njihovu  sreću i njihov život u radosti i slobodi. Da svi vide da nas ima i da smo tu. 

Neka podrška bude stvarna i vidljiva.  Ovde smo zbog svih koji učestvuju, kao i zbog svih koji ne smeju da učestvuju a voleli bi. Ovde smo da bi društvo u kome živimo postalo bolje. Više prijateljsko a manje agresivno. Više ljubazno a manje licemerno. Više tolerantno a manje diskriminatorno. Ovde smo da bi nas jednog dana po dobru pamtili one i oni zbog kojih smo tu i da još jednom svi zajedno kažemo “Ne odričem se!”. 

„Bolje ćemo se upoznati, možda i zavoleti, i jednog dana ovaj svet postaće mesto za ljude!“

Autor: Gordana Perunović Fijat

Gordana Perunović Fijat je diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i s prvim strejt frendli časopisom u Srbiji – revijom Dečko. Rođena je u Kikindi davne 1960. godine gde i danas živi i odakle rado putuje na razne destinacije. Gordana je poznatai kao ponosna mama jedne lezbejke.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]